19. 5. 2015

Preddogodek Svetlobne gverile: Park Geometrika

Laboratorij Svetlobne gverile: Park Geometrika, ambiciozen projekt osvetlitve parka Zvezda, pri katerem so sodelovali tudi študenti UL ALUO, bo kot preddogodek festivala Svetlobna gverila 2015 potekal v petek, 22. maja 2015, ob 21.30, v Parku Zvezda.

Svetlobna gverila 2015, festival umetniških stvaritev, ki pri svojem učinkovanju izrabljajo medij svetlobe, bo na različnih lokacijah potekal od 27. maja do 26. junija 2015.  Letos v Ljubljani predstavljajo dela avtorjev, katerih izhodišče se osredotoča na témo tokratnega festivala, ki se glasi V tèmi.

Pred odprtjem festivala organizatorji vabijo na svetlobno ogrevanje s projektom Park Geometrika. V družbi finskega velemojstra osvetljevanja Karija Kole se Laboratorij Svetlobne gverile tokrat podaja k izvedbi enega zahtevnejših projektov doslej – ambiciozne osvetlitve ljubljanskega parka Zvezda. Ta predstavlja zaključno etapo večmesečne delavnice, ki jo je Kari Kola zastavil skupaj z dijaki, študenti in profesorji večih šol, med katerimi so tudi študenti kiparstva na Oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje UL ALUO in prof. Boštjan Drinovec.

Zasnova osvetlitve izhaja iz geometrije parka in njegove flore, pri čemer uporaba različnih dinamičnih svetlobnih virov in lebdečih skulptur ustvarja poseben izkustveni ambient. Zasnovan kot ogromna instalacija na prostem se park preobrazi v geometrijski poligon luči in abstraktnih oblik, ki neprestano spreminjajo njegov karakter.

Osvetlitev v parku Zvezda bo na ogled do 1. junija, več o Svetlobni gverili 2015 pa najdete tukaj.

Vljudno vabljeni!