9. 3. 2019

Praznovanje UL100 otvorile ženske v umetnosti

8. marca 2019 je potekal prvi dogodek v sklopu praznovanja 100-letnice Univerze v Ljubljani, Ženske v umetnosti: umetnice na Univerzi v Ljubljani, ki ga je UL ALUO organizirala v sodelovanju z UL AG, UL AGRFT, UL FDV in UL FF ter Moderno galerijo, KUD Mreža, Mestom žensk in RTV Slovenija.

Po uvodnem nagovoru rektorja prof. dr. Igorja Papiča je v Moderni galeriji najprej potekala okrogla miza Feminizem, izobraževanje in umetniške akademije Univerze v Ljubljani, na kateri so ob moderatorki mag. Ani Grobler sodelovale: prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela (UL FDV), izr. prof. dr. Nadja Zgonik (UL ALUO), asist. mag. Tina Kolenik (UL AGRFT), izr. prof. dr. Branka Rotar Pance (UL AG), prof. dr. Larisa Vrhunc (UL FF), dr. Maja Šorli, mag. Urška Jež, dr. Martina Vovk in mag. Ana Čigon (pisno).

Da feministične vsebine že vsaj dvajset let redno vključujemo v študij na UL ALUO, četudi morda bolj k teoretičnim kot k umetniškim predmetom, je na okrogli mizi povedala dr. Nadja Zgonik. A je ob tem dodala, da je med rednimi profesorji ob devetih moških le ena redna profesorica ter da je denimo Oddelek za kiparstvo – leta 1999 je imel prvo generacijo izključno študentk – od ženskih predavateljic, razen tistih, ki občasno poučujejo honorarno, še nedotaknjen. »Glede na to, da imamo včasih tudi celotne ženske oddelke, sem študentke že povprašala, ali jih profesorji naslavljajo z žensko obliko, a mi niso znale odgovoriti. Očitno so za to neobčutljive,« je še dodala.

V drugem delu dogodka je UL AGRFT gostila koncert študentov UL AG s projekcijo filma študentke UL FF  Ivane Maričić, ki jima je sledil še performans študentk UL AGRFT.

 

 

Foto: Foto studio NORA d. o. o.