3. 12. 2018

Poslovil se je Edvard Zajec

Svojo življenjsko pot je 1. decembra 2018 sklenil Edvard Zajec, pionir računalniške umetnosti, zaslužni profesor v pokoju, koordinator programa računalniške umetnosti na Transmedijskemu centru na na Univerzi Syracuse v državi New York, ZDA, ter diplomant slikarstva na UL ALUO v letu 1966.

»Računalnik ni bil samo posrednik vizualizacije idej, mnogo pomembnejši je bil kot sredstvo za nadzorovanje in komunikacijo bodisi količinskih bodisi kakovostnih odnosov urejenosti. To je bil popolnoma nov vidik, popolnoma novo sredstvo z neomejenimi pojmovnimi, estetskimi in medosebnimi možnostmi.«
Edvard Zajec, Umetnik in računalnik: od začetkov do sedanjosti, 2007

 

***
Edvard Zajec, slovenski pionir računalniške umetnosti, se je rodil leta 1938. Risanja se je na slovenski gimnaziji v Trstu učil pri Avgustu Černigoju (1949-1957) in na Cooper school of art (1958-1961) v Clevelandu, kamor se je preselil s starši. Do 1963 je živel v tedanji Zahodni Nemčiji, nato pa v Ljubljani na UL ALUO študiral slikarstvo ter pri profesorju Gabrijelu Stupici diplomiral leta 1966. Drugo stopnjo študija je zaključil leta 1968 na Ohio University.

Zajec je hitro prešel od klasične k računalniški grafiki. Njegova temeljna predpostavka je bila, da je slikovno polje moč razdeliti z mrežo, v kateri ima vsak del svojo likovno vrednost po barvi in po obliki. To vrednost je mogoče simbolično izraziti z znaki, te pa prek računalniškega programa znova organizirati v nove podobe.

Leta 1970 se je vrnil v Trst, še naprej raziskoval možnosti umetnosti računalnika ter zasnoval interaktivno delo Informatrix. Poleti 1980 je na povabilo Univerze Syracuse ponovno odšel v ZDA, kjer je ustanovil posebno študijsko skupino za računalniško grafiko.

Razstavljal je na 4. in 5. Novih Tendencah v Zagrebu (1968-69, 1973), razstavi Cybernetic Serendipity (1968) v ICA v Londonu, 9. mednarodni grafični razstavi v Ljubljani (1971) in na Ars Electronici v Linzu (1989, častna omemba za delo Kompozicija v rdeči, zeleni in modri). Njegova pionirska dela računalniške umetnosti so bila predstavljena v Muzeju sodobne umetnosti v New Yorku (MoMA), Centru Georgesa Pompidouja v Parizu ter mnogih drugih mednarodnih razstaviščih in festivalih.

Še pred obujenim zanimanjem za gibanje Novih tendenc in začetke računalniške umetnosti se mu je slovenski kulturni prostor leta 2007 poklonil s pregledno razstavo Umetnik in računalnik: od začetkov do sedanjosti v MGLC v Ljubljani, ki jo je pripravila mag. Breda Škrjanec, leta 2014 pa je Zajec v slovenskem prostoru za KSEVT ustvaril popolnoma novo interaktivno instalacijo Spektralni modulator.
Zajec je bil začetnik računalniške umetnosti v svetovnem merilu, njegove umetniške raziskave pa so podstat razvoju računalniške umetnosti v lokalnem in mednarodnem prostoru.

Pripravila: doc. dr. Petja Grafenauer

 

Edvard Zajec, Interier II., 1966, ALUO/S/48 (iz Zbirke UL ALUO)

 

 

Fotografija na vrhu: Mediaspeed