29. 5. 2015

Pogovor Študij kiparstva v sedemdesetletni zgodovini ALUO

V okviru spremnih prireditev ob retrospektivni kiparski razstavi Stojan Batič: človek in mit bo v torek, 2. junija 2015, ob 18.00, v Galeriji Jakopič potekal pogovor Študij kiparstva v sedemdesetletni zgodovini ALUO s profesorji in študenti.

Akademski kipar Stojan Batič v letošnjem letu praznuje 90-letnico življenja in to prav na dan pogovora, a tudi 70-letnico od začetka študija na ljubljanski Akademiji upodabljajočih umetnosti (danes ALUO), kar je toliko let, kot obstaja akademija. Razstavljen indeks kiparja, prvega vpisanega študenta na novoustanovljeno prvo slovensko akademijo za likovno umetnost, bo spodbuda za pogovor o zgodovini poučevanja kiparstva na tej ustanovi in o njegovi prihodnosti.

Sodelovali bodo: profesorja kiparstva Alen Ožbolt in Matjaž Počivavšek, profesorica umetnostne zgodovine dr. Nadja Zgonik, mlada diplomantka kiparstva Katja Oblak in podiplomska študentka kiparstva Neža Knez. Pogovor bosta vodili kustosinji razstave Barbara Savenc in Marija Skočir.

 

Vljudno vabljeni!

 

Na fotografiji: prevoz louvrskih odlitkov antičnih kipov za študijske potrebe iz Narodne galerije na Akademijo
upodabljajočih umetnosti; v beli halji Stojan Batič, levo Jakob Savinšek in desno Julijan Renko, študenti prvega letnika kiparstva, spomladi 1946.
DOKUMENTI