20. 5. 2015

Podeljena priznanja za pomembna umetniška dela

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik je v torek, 19. maja 2015, podelil priznanja za pomembna umetniška dela, najvišje umetniške nazive Univerze v Ljubljani, ki so ekvivalent znanstvenemu nazivu doktor/-ica znanosti. Kar pet dobitnikov letošnjih priznanj prihaja z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Na umetniških akademijah kot osnovna dejavnost potekata umetniško ustvarjanje in izobraževanje študentov iz teorije in umetniških praks. Rezultati umetniške dejavnosti se za razliko od raziskovalne, na podlagi katere raziskovalci objavljajo članke, knjige, referate in podobno, kažejo v obliki umetniških del, njihove predstavitve javnostim in ocen kritikov. »Zato univerzitetna komisija za priznavanje umetniških del in senat univerze umetnikom priznavata v domačih in mednarodnih umetniški krogih predstavljena in dobro ocenjena dela kot ekvivalent znanstvenemu doktoratu,« je pojasnil rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik.

Predsednica komisije za podelitev priznanj za pomembna umetniška dela Univerze v Ljubljani prof. Janja Korun je poudarila, da je takšno priznanje pomembno za tista habilitacijska področja, pri katerih je tudi v izobraževalnem procesu umetniška ustvarjalnost ključnega pomena: »Priznanje pomembnih umetniških del se lahko podeli za umetniške stvaritve, ki so izjemne glede na umetniško izvirnost, samoniklost in inovativnost, mojstrstvo pri obvladovanju izraznega medija in prepoznavnost v domačem in širšem mednarodnem prostoru.«

Z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje letos prihajajo naslednji prejemniki priznanj: Emina Djukić, Janez Janša, Marija NabernikArjan Pregl in Roman Ražman. Iskrene čestitke!

Dogodek so s kulturnim programom popestrili študenti Akademije za glasbo in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, študent Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Manuel Fabris pa je izsek dogajanja ovekovečil na slikarskem platnu.