11. 10. 2018

Podeljena najvišja umetniška priznanja Univerze v Ljubljani

10. oktobra 2018 je rektor Univerze v Ljubljani podelil priznanja za pomembna umetniška dela, najvišja umetniška priznanja Univerze v Ljubljani, ki so ekvivalent znanstvenemu nazivu doktorica oz. doktor znanosti. Letos je priznanja prejelo 27 umetnikov, kar 12 med njimi je alumnov UL ALUO.

Univerza v Ljubljani s priznanji za pomembna umetniška dela umetnikom omogoča enakovreden vstop v akademsko kariero, kot so ga deležni znanstveniki z doseženim doktoratom znanosti. Priznanje umetniških del je pogoj za izvolitev v naziv visokošolski učitelj za tista habilitacijska področja, pri katerih je tudi v izobraževalnem procesu umetniška ustvarjalnost ključnega pomena.

»Univerza v Ljubljani se lahko pohvali s kar tremi umetniškimi akademijami in je edina široko delujoča institucija v državi, ki je z združevanjem umetniškega in znanstvenega ustvarjanja sposobna vzpostaviti nujne interdisciplinarne povezave med obema družbenima stebroma ter stopati v korak s sodobno evropsko in svetovno razvojno prakso,« je na podelitvi priznanj povedal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič. Umetniška dejavnost, ki bo prihodnje leto igrala pomembno vlogo pri praznovanju stoletnice Univerze v Ljubljani, poteka tudi na drugih članicah, in sicer na Fakulteti za arhitekturo, Biotehniški fakulteti in Naravoslovnotehniški fakulteti. »V okviru programa praznovanja stoletnice Univerze v Ljubljani bomo uspehe umetniške prakse združene z znanstvenimi in raziskovalnimi dejavnostmi še posebej obeležili,« je dejal rektor prof. dr. Igor Papič.

 

Vsem prejemnicam in prejemnikom iskreno čestitamo, še posebno tistim, ki prihajajo z UL ALUO:

mag. Nina Dorič Majdič
Ištvan Išt Huzjan
mag. Andrej Kamnik
mag. Saša Kerkoš
Emil Kozole
mag. Vasja Lebarič
mag. Uroš Potočnik
Peter Rauch
mag. Martina Vuga
mag. Uroš Weinberger
mag. Mojca Zlokarnik
mag. Nika Zupančič

 

Foto: studio NORA, d. o. o.