12. 6. 2015

Otvoritev razstave KO BOM VELIK

Na razstavi Ko bom velik se predstavlja 13 mladih slovenskih ilustratorjev, večinoma alumnijev UL ALUO. Za razstavo so se hecnih podob in pisanih čačk na svojih otroških risbah lotili ponovno ter poustvarili motive svoje otroške domišljije. Otvoritev razstave bo v četrtek, 18. junija 2015, ob 19.00, v Mestni hiši v Ljubljani.

Ilustratorji, dejavni na različnih področjih oblikovanja vizualnih sporočil, so se projekta lotili s konceptom “od malih nog do danes”. Pobrskali so po zaprašenih podstrešjih, kleteh in starih predalnikih ter na dan potegnili svoje otroške risbe, nato pa motive s teh risb poustvarili. Na razstavi bodo na ogled postavili tako stare otroške, kot nove odrasle izdelke, kot primerjavo otroške in odrasle likovne govorice. S tem bodo obiskovalcem ponudili edinstven vpogled v svoj osebni in profesionalni razvoj.

Razstavo bo odprla ga. Marija Fabčič, vodja Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL, za glasbeno spremljavo pa bodo poskrbeli člani glasbene skupine Hoolahop. Razstava bo v Steklenem atriju Mestne hiše na ogled od 18. junija do 8. avgusta 2015.

Obiskovalcem (mladim in starim) bodo na voljo papir, barvice in prazna razstavna mesta, na katera bodo lahko razobesili svoje risbe. S tem avtorji gledalce vabijo, da so soustvarjalci razstave in z njimi stopijo v dialog v razstavnem prostoru. Na enourni delavnici v sklopu Poletne muzejske noči, 20. junija 2015 ob 18.00, pa boste avtorje lahko tudi bolje spoznali.

Vljudno vabljeni!

 

Želja po likovnem ustvarjanju je prisotna že zelo zgodaj

S projektom želijo avtorji širši javnosti in svojim strokovnim kolegom približati ustvarjalni proces in ponuditi drugačen vpogled v delo ilustratorja. Opozoriti želijo na dejstvo, da se je njihovo likovno ustvarjanje začelo že v otroštvu. Zdaj pa se kot odrasli ponovno ozirajo po otroških risbah, jih preučujejo, iz njih črpajo navdih, jih skušajo poustvariti in tako izvedeti nekaj več o sebi ter svojem ustvarjanju. Pri tem jih posebej zanima otroška spontanost in pristnost, ki ju kot odrasli, obremenjeni z razumskim dojemanjem sveta, pogosto izgubimo. Raziskujejo tudi, kako so kot otroci reševali likovne probleme, kot sta na primer perspektiva in prostor.

Projekt je nastal preko javnega povabila in s podporo Mestne občine Ljubljana. Organizatorka in idejna vodja projekta je asis. Tanja Semion.

 

Vsi sodelujoči avtorji:

Kaja Avberšek
Matej de Cecco
Milanka Fabjančič
Monika Klobčar
Laura Ličer
Matija Medved
Eva Mlinar
Liana Saje Wang
Luka Seme
Tanja Semion
Hana Stupica
Dora Šabec
Nina Štajner