1. 3. 2019

ALUO otvorila Slovenski paviljon na XXII Triennale Milano

Z današnjim dnem, 1. marca 2019, se v Milanu odpira ena najpomembnejših mednarodnih razstav s področja oblikovanja in arhitekture, XXII Triennale di Milano: Broken Nature: Design Takes on Human Survival. Že včeraj, 28. februarja, pa se je odvilo odprtje Slovenskega paviljona, v katerem s projektom Misliti pogoje našega časa Slovenijo zastopa UL ALUO.

Slovesnega odprtja našega paviljona so se udeležili častni gostje: državna sekretarka Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS Eva Štravs Podlogar, vodja Gospodarskega urada RS v Milanu Zorko Pelikan in pooblaščena ministrica Slovenskega veleposlaništva v Rimu Tina Kokalj.

Državna sekretarka je v svojem govoru izrazila veselje ob tem, da “bodoči oblikovalci že sedaj razmišljajo in ustvarjajo za bolj kakovosten jutri.” Poudarila je tudi, da moramo “zeleno in krožno gospodarstvo v prihodnjih letih postaviti še bolj v središče našega delovanja. Razstava Misliti pogoje našega časa je izredna priložnost za predstavitev in za poklon solidarnosti, preprostosti in zmernosti, ki morajo postati vodilo našega življenja”.

Pomen sodelovanja na tako pomembni prireditvi ter ključno vlogo UL ALUO (in celotne, letos 100-letne Univerze v Ljubljani) v prihodnosti slovenskega oblikovanja in trajnostnega razvoja so ob tej priložnosti predstavili dekanja UL ALUO izr. prof. mag. Lucija Močnik Ramovš in prisotni mentorji projekta izr. prof. Jure Miklavc, doc. dr. Barbara Predan in doc. Rok Kuhar.

Prve obiskovalce paviljona pa so sprejeli tudi avtorice in avtorji razstavnega koncepta, študentke in študenti industrijskega oblikovanje UL ALUO: Ajda Bertok, Maja Grobler, Marko Ježek, Jernej Kapus, Julija Karas, Tamara Lašič Jurković, Ambrož Močnik, Valentina Repenšek, Gal Rančigaj, Mihaela Romanešen in Hana Železnik.

Razstavo spremlja izid knjige Misliti pogoje našega časa v slovenskem in angleškem jeziku, ki bo v času razstave naprodaj v knjigarni trienala. Uvodnik je napisal svetovno znan teoretik oblikovanja in filozof Tony Fry, vsebuje pa prispevke: Alaina Badiouja, Ashleyja Dawsona, Tamare Lašič Jurković, Izidorja Ostana Ožbolta, Barbare Predan (urednica), Kate Raworth, Valentine Repenšek in Slavoja Žižka.

 

Milanski trienale bo odprt do 1. septembra 2019.

 

 

Projekt so podprli: Svet za umetnost Univerze v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije – I feel Slovenia: Green. Creative. Smart. Razstavni dogodek »Misliti pogoje našega časa/Thinking the Conditions of Our Time« spremlja praznovanje 100-letnice Univerze v Ljubljani.

Avtor fotografij: Aleš Rosa