15. 3. 2017

Odprtje razstave Utelesenje

V Galeriji Equrna v Ljubljani se je 14. marca 2017 odprla razstava Oddelka za slikarstvo UL ALUO z naslovom Utelesenje, prva od treh razstav študentk in študentov slikarstva pod skupnim imenom ALUO prehod, ki se bodo v galeriji zvrstile v letošnjem letu.

Razstavo sta odprla vodja Galerije Equrna Arne Brejc in kustosinja razstave Vesna Krmelj. Prvi je v svojem govoru poudaril, da ga začetek sodelovanja z Akademijo veseli predvsem zato, ker dela študentov v galerijski prostor prinašajo pogum, smelost in nekonvencionalnost, ki jih v slovenskem prostoru pogreša. Sodelovanje zato vidi kot priložnost, da se s skupnimi močmi pripelje do svobode in domišljije, ki ju v današnjem času v likovni umetnosti primanjkuje.

Krmeljeva se je najprej zahvalila Oddelku za slikarstvo za zaupanje in podporo pri pripravljanju razstave, nato pa je predstavila razstavljavce in povedala nekaj besed o konceptu razstave. Med drugim je dejala, da Utelesenje, ki odpira vrata študentskih ateljejev, odkriva podobnosti in raznolikosti v procesih učenja in ustvarjanja, ki so pri posameznikih, udeleženih v skupnem ustvarjalnem okolju, prepleteni in skoraj neločljivi. Izziv v današnji umetnosti je prav ta uglasitev, povezovanje različnih ustvarjalcev in zvrsti ustvarjanja, pričujoča skupinska razstava pa je impulz, ki to dogajanje ponazarja.

Govorom je sledil performans Relacije dveh premikov, ki sta ga izvedli študentki kiparstva Martina Jurak in Neža Knez, odprtje pa sta pospremili tudi glasbeni točki v izvedli harmonicista Mihe Eriča in kitarista Julijana Eriča, članov zasedbe Prismojeni profesorji bluesa.

 

Na razstavi sodelujejo:

Lea CULETTO, Nina ČELHAR, Andreja GLAVICA, Manuel FABRIS, Rok HORVAT, Meta HROVAT, Ana JANEŽ, Natalija JUHART, Tina KONEC, Janja KOSI, Dalea KOVAČEC, Milan MARIN, Jana NUNČIČ, Nina OBLAK, Monika SLEMC, Rea VOGRINČIČ in Neja ZORZUT.

 

Razstava bo na ogled do 14. aprila 2017, vsak delavnik med 12. in 19 uro.

Več fotografij z dogodka si lahko ogledate tukaj.

 

 

Foto: Miha Benedičič