26. 4. 2017

Odprtje razstave Umetnine pod drobnogledom

25. aprila 2017 je v Steklenem atriju ljubljanske Mestne hiše potekalo odprtje razstave Umetnine pod drobnogledom – reševanje modernih in sodobnih umetnin, ki jo je Oddelek za restavratorstvo UL ALUO pripravil v sodelovanju z Moderno galerijo v Ljubljani.

Prisotne je najprej pozdravila podsekretarka Oddelka za kulturo MOL Jerneja Batič, ki je temo razstave označila za pomembno in aktualno. Čestitala je vsem sodelujočim pri projektu in nanje apelirala z željo Mestne občine, da bi se s tovrstnimi raziskavami v prihodnje poleg slikarstva posvetili tudi kiparstvu.

O razstavi je spregovorila vodja projekta izr. prof. mag. Tamara Trček Pečak. Izrazila je veselje nad dejstvom, da Oddelek za restavratorstvo že devetič gostuje v razstavnih prostorih MOL in na ta način širši javnosti predstavlja področje reševanja in hranjenja modernih in sodobnih umetnin. Slednje je bilo do nedavnega zelo zapostavljeno, zato kliče po intenzivnem povezovanju različnih strok in ustanov – UL FKKT, UL FGG, Narodne galerije, Restavratorskega centra ZVKDS, Moderne galerije, podjetja Samson Kamnik in Mestne občine Ljubljana, ki se jim je prof. Trček Pečak ob tej priložnosti zahvalila.

Nato je predsednica Društva restavratorjev Slovenije (DRS) Martina Lesar Kikelj povedala nekaj besed o dogodkih jubilejne 10. Konservatorsko-restavratorske transverzale, med katere kot prva sodi pričujoča razstava in ki bodo na različnih lokacijah po Sloveniji potekali do 9. junija.

Za konec pa je spregovorila vodja Oddelka za konserviranje-restavriranje MG+MSUM Nada Madžarac. Med drugim je poudarila, da materiali moderne in sodobne umetnosti predstavljajo zelo kompleksne sisteme, ki se različno odzivajo na dejavnike okolja ter zahtevajo zelo specifične obravnave. Napredek na tem področju pa prispeva tudi utečeno sodelovanje med UL ALUO in Moderno galerijo.

 

Razstava bo na ogled do ponedeljka, 8. maja. Na ta dan bo ob 17.00 potekalo tudi javno vodstvo.

Več fotografij z dogodka si lahko ogledate tukaj.