26. 1. 2017

Odprtje razstave smeri Industrijsko oblikovanje 10/10

V Balkonski dvorani Univerze v Ljubljani je 24. januarja 2017 potekalo odprtje razstave smeri Industrijsko oblikovanje: 10/10, naslednje v ciklusu predstavitev oddelkov in smeri študija na UL ALUO v okviru Sveta za umetnost UL.

Razstavo sta odprla rektor UL prof. dr. Ivan Svetlik in dekan UL ALUO izr. prof. Boštjan Botas Kenda. Rektor je vse zbrane spomnil na razstavo ob 30-letnici študija oblikovanja na UL ALUO na Kongresnem trgu, s katero se je ciklus razstav UL ALUO na Univerzi pravzaprav začel. Dejal je, da si tokratna razstava, tako kot tista leta 2014, ne zasluži le pozornosti vseh, ki jih zanimata umetnost in oblikovanje, ampak tudi mnogo širše, saj odlično prikazuje povezovanje z raznimi drugimi področji. Dekan se je zahvalil Univerzi, da s svojo iniciativo za tovrstne razstave to umestitev v širši kontekst omogoča, vsebinsko nadgradnjo te iniciative s strani ustvarjalcev razstave 10/10 pa postavil za zgled vsem bodočim podobnim projektom.

Nato je spregovoril še predstojnik Oddelka za industrijsko in unikatno oblikovanje UL ALUO izr. prof. Jure Miklavc, ki je na kratko predstavil delo na smeri Industrijsko oblikovanje in koncept razstave. Ker oblikovanje gradi naše okolje, kulturo in posledično nas same, je pojasnil, poklic oblikovalca postaja eden najbolj perspektivnih. Je namreč eden redkih, ki pri vsakodnevnem delu omogoča, da jutri gradimo že danes.

Kot želijo prikazati tudi na pričujoči razstavi, se na smeri trudijo, da študenti te veščine osvojijo čim prej, zato tesno sodelujejo z gospodarstvom, hkrati pa se osredotočajo na prilagodljivost izobraževanja posamezniku in interdisciplinarnost. Dober pokazatelj tega so tudi alumni, ki danes zasedajo najpomembnejše položaje v slovenski oblikovalski stroki, ter dejstvo, da je Oddelek za industrijsko in unikatno oblikovanje UL ALUO edina slovenska izobraževalna ustanova, ki se že peto leto zapored uvršča med 50 najboljših oblikovalskih šol v Evropi (izbor strokovne revije DOMUS).

Glasbene točke na odprtju je na kitari izvedel Matej Lackovič, študent Akademije za glasbo (UL AG).

 

Razstava bo na ogled do 17. marca 2017, vsak delavnik med 16.00 in 19.00 uro. Za dodatne termine kontaktirajte kabinet@uni-lj.si.

Več fotografij z dogodka si lahko ogledate tukaj.

 

Foto: Teja Gerkman