1. 6. 2017

Odprtje razstave smeri Grafično oblikovanje

V Balkonski dvorani Univerze v Ljubljani se je 30. maja 2017 odvilo odprtje razstave študentov smeri Grafično oblikovanje, devete in predzadnje v ciklusu predstavitev oddelkov in smeri študija na UL ALUO v okviru Sveta za umetnost UL. Pozimi sledi še razstava smeri Grafika Oddelka za slikarstvo.

Razstavo sta odprla rektor UL prof. dr. Ivan Svetlik in dekan UL ALUO izr. prof. Boštjan Botas Kenda. Rektor je ob tej priložnosti omenil, da gre najverjetneje za zadnjo razstavo, ki se odpira v tej sestavi vodstva Univerze. Zato se je zahvalil Svetu za umetnost, ki je v tem obdobju aktivno deloval in bdel nad vsemi prireditvami v Balkonski dvorani, ter UL ALUO, ki je prispevala vse raznolike vsebine.

Dekan se je navezal na besede rektorja in se zahvalil UL, da je v tem mandatu odprla vrata svoje galerije, s čimer niso bili izpostavljeni le dosežki študentov UL ALUO, ampak tudi povezovanje z ambicijami drugih akademij in fakultet, ki se navezujejo na umetniške in oblikovalske prakse. Posebno zahvalo je izrekel prorektorju za umetnost prof. Mateju Zupanu, ki je postavil normative za tako uspešno delovanje Sveta za umetnost. Kot eden od mentorjev razstave pa je izr. prof. Kenda dodal, da je pomembna predvsem zato, ker prikazuje, da artikulacija misli, ki jo proizvajajo grafični oblikovalci, ustvarja prostore tudi za tiste, ki stvari razumejo povsem drugače.

O razstavi je nato spregovoril še vodja smeri Grafično oblikovanje na Oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO prof. Radovan Jenko. Povedal je, da gre za zelo raznovrsten izbor analognih in digitalnih del, s katerim želijo mentorji in avtorji prikazati širino in kompleksnost študija na smeri ter na UL ALUO v celoti. Razstavljenih je 45 projektov, med temi tudi nekaj magistrskih in diplomskih nalog, pri marsikaterem projektu pa gre za plod skupinskega dela študentov. Za konec je prof. Jenko vsem razstavljalcem čestital in jim v upanju, da so se med študijem naučili tudi zavedanja, da še ne vedo vsega in da je pred njimi še veliko razvoja, zaželel uspešno delo v prihodnje.

Glasbeni točki sta izvedli študentki Akademije za glasbo (UL AG) Metka Udovč in Anja Šoštarič na violini (Duo Amabile), dogodek pa je povezovala Mateja Vidrajz.

 

Razstava bo na ogled do 10. oktobra 2017, vsak delavnik med 16.00 in 19.00 uro. Za dodatne termine kontaktirajte kabinet@uni-lj.si.

Več fotografij z dogodka si lahko ogledate tukaj.

 

Foto: Miha Benedičič