30. 11. 2015

Odprtje muzejske sobe Univerze v Ljubljani

Uvodni dogodek letošnjega Tedna Univerze v Ljubljani je bilo odprtje nove muzejske sobe v prostorih Univerze in stalne razstave z naslovom »Univerza v Ljubljani – od prvih korakov do moderne univerze«, ki sta ju v sodelovanju z Zgodovinskim arhivom in muzejem UL pripravila naš študent Jernej Kejžar in dekan UL ALUO izr. prof. Boštjan Botas Kenda.

Na odprtju, ki se je odvilo v ponedeljek, 30. novembra 2015, sta zbrane najprej nagovorila rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik, ki je razstavo odprl, in vodja arhivsko muzejske službe Univerze v Ljubljani Tatjana Dekleva. Dekan UL ALUO izr. prof. Boštjan Botas Kenda pa je predstavil likovno podobo muzejske sobe in razstave ter študenta UL ALUO Jerneja Kejžarja, ki je imel pri zasnovi in izvedbi obeh ključno vlogo.

 

O razstavi “Univerza v Ljubljani – od prvih korakov do moderne univerze”

Razstava v prvem delu popelje v čas po koncu prve svetovne vojne in priča o prizadevanjih za ustanovitev prve slovenske univerze, začetku dela prvih petih fakultet, njihovih študentih in prvih izpitih. V vitrinah so razstavljena originalna študentska potrdila, indeksi in študentske legitimacije, ter plakete, izdane ob pomembnejših obletnicah, in univerzitetne zastavice, na katerih se kot simbol Univerze pojavlja podoba centralnega univerzitetnega poslopja, ki je sčasoma postala tudi temelj njene celostne podobe.

Osrednji eksponat razstave je originalno rektorsko oblačilo s pokrivalom, ki z rektorsko verigo simbolno predstavlja časti in dolžnosti, ki pripadejo novoizvoljenemu rektorju. Ljubljanska univerza je rektorsko verigo dobila ob svoji desetletnici, leta 1929. Načrt zanjo je izdelal arhitekt Jože Plečnik. Ob sedemdesetletnici, leta 1989, je bilo izdelano prvo rektorsko oblačilo, ki je rektorjem služilo do leta 2013. Takrat je bilo izdelano novo, staro pa je postalo del muzejske zbirke. Fotografsko so na razstavi predstavljeni protokolarni dogodki, na katerih rektorji in tudi dekani članic Univerze v Ljubljani nosijo simbole svoje funkcije.

Univerza sedanjosti pa je v zadnjem delu predstavljena s projekcijo dogodkov na rektoratu, izborom najpomembnejših športnih pokalov in razstavo dokumentarnih fotografij avtorja Želka Stevanića, z motivi članic Univerze v Ljubljani, ki nosi naslov »26podob1univerza«.

 

Foto: Univerza v Ljubljani, Zgodovinski arhiv in muzej.