18. 12. 2015

Oddelek IO/UO ponovno med najboljšimi

Po izboru ugledne italijanske strokovne revija DOMUS (december 2015, št. 997) je bil Oddelek za industrijsko in unikatno oblikovanje UL ALUO že četrto leto zapored uvrščen med 100 najboljših šol za področje arhitekture in oblikovanja v Evropi.

Kot kriterije za izbor 50 najboljših šol s področja oblikovanja in 50 najboljših šol s področja arhitekture so upoštevali vse od akreditiranih referenc šol, povezovanja šol s priznanimi združenji in drugimi mednarodnimi institucijami, do uporabe novih tehnologij in vrednotenja strokovnih rezultatov diplomantov. S tem so sestavili kar se da natančen prikaz realnega stanja posameznega programa in njegovih posebnih kvalitet.

Tako se je naš Oddelek za industrijsko in unikatno oblikovanje ponovno uvrstil med 50 najboljši šol s področja oblikovanja, v družbo uglednih šol kot so Aalto University v Helsinkih, Royal College of Art v Londonu ali Design Academy Eindhoven. Letos pa nismo edina slovenska izobraževalna ustanova v izboru, med 50 najboljših šol s področja arhitekture se je uvrstila ljubljanska Fakulteta za arhitekturo.

V obrazložitvi za našo uvrstitev so zapisali: »Čeprav v študijskem procesu dajejo močan poudarek teoriji, se po mnenju študentov moč šole kaže tudi v kakovostnem povezovanju izobraževanja z gospodarstvom. Slednje vključuje sodelovanje pri realnih projektih, prek njih pa študenti podrobno spoznajo proces, skozi katerega gre izdelek na razvojni poti.« Posebej so izpostavili naše predavatelje in predavateljice, ki so uveljavljeni strokovnjaki in ustvarjalci tudi zunaj akademske sfere – Jureta Miklavca, Miho Klinarja, Tanjo Pak, Vladimirja Pezdirca, Barbaro Predan, Lidijo Pritržnik in Janeza Smerdelja.

Naš izobraževalni proces je po mnenju revije DOMUS dobro zaokrožen z elementi likovnosti, tehničnih veščin in družbenih ved, prav ta kombinacija pa našim študentom omogoča razvoj lastne likovne senzibilnosti in oblikovalskega procesa z veščinami kritičnega razmišljanja.

 

Domus-ALUO-IOUO-2Domus-ALUO-IOUO-3