10. 3. 2016

Nikola Djurek, IDENTITET

Vljudno vabljeni na predavanje Nikole Djureka,

priznanega hrvaškega grafičnega oblikovalca in tipografa,

ki se bo v okviru spremljevalnega programa razstave ALUO LXX

odvilo v sredo, 16. marca 2016, ob 18.00 v Galeriji Jakopič.

Nikola Djurek nam bo ob tej priložnosti predstavil svojo novo knjigo Identitet. Spregovoril bo o razvoju črkovnih vrst za posebnosti slovanskih jezikov, s poudarkom na sistemu pisav poimenovanem Identitet. Pri oblikovanju tega sistema je Djurek v slogovni in vizualni harmoniji združil različne črkovne vrste balkanske regije, ki so na tem področju prisotne zadnjih tisoč let.

Navezal se bo tudi na sistem pisav Balkan, ki združuje latinico in cirilico, zasnovan pa je na podlagi študije fenomena Balkan sprachbund, pojava, pri katerem se zvočne in slovnične značilnosti različnih jezikov povežejo zaradi geografske bližine.

 

Nikola Djurek

 

Nikola Djurek je študiral v Zagrebu in Firencah, iz oblikovanja črkovnih vrst magistriral na Kraljevi akademiji umetnosti v Haagu in doktoriral v Zagrebu. Oblikovanje vizualnih komunikacij poučuje na Univerzi v Splitu in Univerzi v Zagrebu. Od leta 2005 vodi grafični studio in digitalno založbo fontov Typonine. Je hrvaški delegat za mednarodno tipografsko organizacijo ATypl.

 

Predavanje bo potekalo V ANGLEŠČINI.

FB dogodek

 

Foto: vir