17. 5. 2018

Nesnovnice – inštalacija študentk_ov ALUO na sejmu Liber.ac

Od 22. do 24. maja 2018 bo v sklopu 9. sejma akademske knjige Liber.ac v Foersterjev vrtu na ogled skupinska inštalacija študentk in študentov UL ALUO z naslovom Nesnovnice. Odprtje v torek, 22. maja, ob 10.00, lepo vabljeni!

Funkcija vizualnega izgleda knjige je primarno v tem, da bralko_ca pritegne k branju – kot cvet s svojo vizualnostjo privablja čebelo.

Knjiga v svojem bistvu sporoča z besedo, jezik brez besed pa je likovni jezik, jezik vizualnega.

V inštalaciji se sprašujemo, kakšna je odnosnost med vizualnim in besednim jezikom. Na kakšen način lahko ustvarjalka_ec sporoča, predaja pomen brez rabe besed, zgolj s postopki vizualnega? Kdaj in kako je tovrsten jezik razumljiv in neposreden, poetičen in čuten, nerazumljiv ali brezpomenski?

Z mislijo na vsa ta vprašanja, ki se porajajo nam, likovnim ustvarjalkam_cem, ki poskušamo s svojim delom publiko nagovoriti, ona pa ne govori istega jezika; smo študentke in študenti ALUO vsak v svoje roke vzeli eno knjigo. Odločili smo se, da izhajamo iz njene vizualnosti ter ji pridodamo nov pomen, jo predrugačimo, vzamemo za svojo, ji pridodamo nam lastno likovnost. Knjiga s to gesto reapropriacije ne izgublja svoje vsebine – čeprav neberljiva, je slutnja besed in vsebine vedno prisotna. Vse razstavljene knjige smo transformirali v umetniška dela, artefakte. Nobena ni enaka drugi, vsaka priča o specifikah ustvarjalke_ca, ker vsak knjigo bere in dojema na svoj partikularen način.

Knjiga je kot roža, ki te vabi, da jo poduhaš in se ji čudiš.

Tisa Neža Herlec

 


Koncept razstave:

Tisa Neža Herlec, 3. letnik 1. stopnje, smer Slikarstvo, Oddelek za slikarstvo UL ALUO

 

Sodelujoče študentke in študenti UL ALUO: 

Petja Novak
Žoel Kastelic
Tisa Neža Herlec
Nina Nenadović
Katarina Marov
Miha Majes
Svitlana Ryabishchuk
Urša Prek
Maja Tušar
Katarina radaljac
Anja Lotte Kastelic
Tina Mlinarič
Karin Vrbek

 

Koordinacija:

Sara Vatovec