19. 5. 2015

Nagrada skupine OHO v roke naših alumnijev

Dobitnika letošnje jubilejne nagrade skupine OHO, s katero nagrajujejo mlade vizualne umetnice in umetnike, sta Lenka Đorojevič in Matej Stupica, magistrantka in diplomant Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO).

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E je nagrado ustanovil v sodelovanju s Foundation for Civil Society, New York, in Trust for Mutual Understanding, New York. Že deset let jo podeljujejo umetnikom pod 35. letom starosti, ki ustvarjajo v vizualnih medijih slikarstva, kiparstva, fotografije, instalacij, performansa in novih medijev.

Lenka Đorojevič in Matej Stupica sta nagrado prejela za realizacijo instalacije Monomat. Dinamična instalacija spominja na Chaplinov film Moderni časi, predstavlja pa nadaljevanje Nevromata, dela, ki sta ga v Muzeju tranzitornih umetnosti (MoTA) predstavila lansko leto. Poleg njiju so bili letos za nagrado nominirani še Tia Avsec, Boris Beja in Ana Legčević, prav tako študenti oziroma diplomanti UL ALUO.

Ob desetletnici nagrade bodo 10. junija v Centru in Galeriji P74 odprli razstavo zmagovalcev skupine OHO 2006-2015. Postavitev bo na ogled do 1. julija.

 

Na sliki: Lenka Đorojevič in Matej Stupica, MONOMAT (detajl), 2015, mešana tehnika, dimenzije spremenljive
(foto: Bor Slana)