3. 4. 2017

Nagrada in priznanji Riharda Jakopiča 2017

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO),
Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU),
Moderna galerija in
Slovensko društvo likovnih kritikov

vas vabijo na slovesno podelitev največje nacionalne nagrade za likovno umetnost,

Nagrade in priznanj Riharda Jakopiča 2017,

ki bo v sredo, 12. aprila 2017, ob 20.00

v Moderni galeriji v Ljubljani, Cankarjeva 15.

Letošnji dobitnik nagrade je akademski slikar in izredni profesor na UL ALUO Marjan Gumilar, ki je glavni del svojega opusa posvetil slikarstvu in njegovim dilemam. Priznanji Riharda Jakopiča pa bodo petič podelili umetnikoma za prav posebne projekte ter dosežke na področju likovne umetnosti. Dobita jih akademski kipar Tomaž Furlan in multidisciplinarna umetnica Tanja Lažetič.

Slavnostni govornik na podelitvi bo minister za kulturo Republike Slovenije gospod Anton Peršak, ki bo skupaj z akademskim slikarjem Alešem Sedmakom, predsednikom Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, in likovno kritičarko Edita FIlo, predsednico Odbora za podelitev nagrade Riharda Jakopiča, nagrade tudi podelil. Program na podelitvi bo povezovala TV voditeljica Barbra Drnač.

 

Vljudno vabljeni!

 

Ustanovitelji nagrade (1969) so ZDSLU, UL ALUO in Moderna galerija, pozneje se jim je pridružilo tudi Slovensko društvo likovnih kritikov. Nagrada je posvečena slikarju, impresionistu, Rihardu Jakopiču (1869–1943), ki je bil osrednja osebnost slovenskega slikarstva v prvi polovici 20. stoletja. Denarna sredstva za nagrado vsako leto zagotovi Ministrstvo za kulturo. Odbor so letos sestavljali likovna kritičarka Edita Filo, predstavnica Slovenskega društva likovnih kritikov, kustos v Moderni galeriji dr. Marko Jenko, izr. prof. mag. Žiga Kariž kot predstavnik UL ALUO in akademski slikar Robert Lozar kot predstavnik ZDSLU. Predsednica odbora je bila predstavnica SDLK Edita Filo.