4. 4. 2018

Nagrada in priznanji Riharda Jakopiča 2018

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO),
Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU),
Moderna galerija in
Slovensko društvo likovnih kritikov

vabijo na slovesno podelitev največje nacionalne nagrade za likovno umetnost,

Nagrade in priznanj Riharda Jakopiča 2018,

ki bo v sredo, 12. aprila 2018, ob 20.00

v Moderni galeriji v Ljubljani, Cankarjeva 15.

Letošnji dobitnik nagrade je akademski kipar Dušan Tršar, ki je pri svojem ustvarjanju sprva izhajal iz varjene plastike človeške figure z izrazitimi poudarki na njeni konstruktivnosti in, ki je povzdignil barvo in svetlobo kot temeljno likovno prvino, značilno za slikarstvo, na kiparsko raven. Priznanji Riharda Jakopiča pa bodo podelili umetnikoma srednje generacije za prav posebne projekte ter dosežke na področju likovne umetnosti. Dobita jih akademska kiparka Polonca Lovšin in slikar Viktor Bernik.

Slavnostni gost na podelitvi bo gospod mag. Igor Teršar, direktor Direktorata za ustvarjalnost na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije, ki bo skupaj z akademskim slikarjem Alešem Sedmakom, predsednikom Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, in Adelo Železnik, predsednico Odbora za podelitev nagrade Riharda Jakopiča, nagrade tudi podelil.

 

Vljudno vabljeni!

 

Ustanovitelji nagrade (1969) so ZDSLU, UL ALUO in Moderna galerija, pozneje se jim je pridružilo tudi Slovensko društvo likovnih kritikov. Nagrada je posvečena slikarju, impresionistu, Rihardu Jakopiču (1869–1943), ki je bil osrednja osebnost slovenskega slikarstva v prvi polovici 20. stoletja. Denarna sredstva za nagrado vsako leto zagotovi Ministrstvo za kulturo. Odbor so letos sestavljali likovni kritik Goran Milovanović, predstavnik Slovenskega društva likovnih kritikov, kustosinja v Moderni galeriji mag. Adela Železnik, ki je bila tudi predsednica žirije, izr. prof. mag. Marjan Gumilar, ki je bil predstavnik UL ALUO, in akademski slikar Aleš Sedmak, kot predstavnik ZDSLU. Predsednica odbora je bila predstavnica SDLK Edita Filo.