11. 5. 2017

Na Svetlobni gverili gre ALUO nazaj v prihodnost

V sredo, 17. maja, se odpira 11. mednarodni festival Svetlobna gverila 2017. Na festivalu, ki se letos osredotoča na temo Spomini, ponovno sodelujejo tudi študenti UL ALUO, tokrat s projektom NAZAJ V PRIHODNOST K67.

Tokratna Svetlobna gverila je zasnovana v dveh delih: glavnina festivala poteka kot doslej v galeriji Vžigalica in na prostem v bližnji okolici, drugi sklop projektov pa je na ogled v stavbi nekdanje Palače Cukrarna na Ambroževem trgu. Z vsebino festivala organizatorji izpostavljajo pomen in vlogo spomina, kakor se ta kaže bodisi na ravni posameznikove subjektivne izkušnje bodisi na širši družbeni ravni.

 

NAZAJ V PRIHODNOST K67

Projekt, s katerim UL ALUO sodeluje na letošnji Svetlobni gverili, so pripravili študentke in študenti smeri Unikatno oblikovanje ter Video in novi mediji pod mentorstvom doc. Boštjana Drinovca. Izhodišče in glavni element projekta je K67, znameniti kiosk, ki ga je leta 1966 oblikoval Saša J. Mächtig. Kiosk je bil odtlej sestavni del mestnega inventarja Ljubljane in mnogih drugih mest po nekdanji državi.

Študenti želijo s projektom obiskovalce prestaviti nazaj v čas ter v sedanjost prenesti občutke in slog minulih obdobij. Z zbirko oblikovalskih predmetov in filmskih projekcij želijo vzbuditi nostalgijo, hkrati pa ustvariti hommage oblikovalskim projektom in oblikovalcem, ki so delovali na področju Jugoslavije oziroma Slovenije. V kiosku so ustvarili atmosfero, v kateri se prepletajo ambienti doma, diska in televizijskih podob tistega časa.

Svetlobni objekt bo na Novem trgu v Ljubljani na ogled do 17. junija 2017. Vabljeni!

 

Sodelujoči študenti:

Neža Fajdiga, Manja Fürst, Eva Janeš, Mojca Krivec, Anja Leskovar, Katarina Marov, Maruša Mazej, Katja Orličnik, Eva Pestotnik, Špela Šmid, Katarina Tadina, Jera Tratar, Zala Zagoršek in Nejc Zajec.

 

 

Posebna zahvala: Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS, Javno podjetje ljubljanska parkirišča in tržnice, d.o.o.

Uporabljeno filmsko gradivo (SFA): Tovarna avtomobilov Maribor, 14’28”, Viba film Ljubljana, 1957 // Nočna pustolovščina, scenarij Vitomil Zupan, režija Jane Kavčič, 19’37”, Viba film Ljubljana, 1960 // Elektrika na vasi, scenarij Marjan Cilar, 17’13”, Kinoamaterski klub Elektra Ljubljana, 1957 // Rondo, režija in scenarij Grega Tozon, 7’37”, Viba film Ljubljana, 1981

 

Avtorica kolaža: Maruša Mazej