10. 3. 2016

Mednarodne razstave umetniške keramike v Sloveniji

Vabljeni na ALUO uho!

V četrtek, 17. marca 2016, ob 13.00 v Galeriji Jakopič

gostimo predavanje Zore Žbontar z naslovom

Mednarodne razstave umetniške keramike v Sloveniji.

Predavanje se bo osredotočilo na pregled mednarodnih razstav umetniške keramike v Sloveniji od leta 1980 do danes. Predstavljeni bodo kuratorji, razstavljena in nagrajena dela ter konteksti razstav. V zaključku bo poudarek na Mednarodnem trienalu keramike UNICUM, ki poteka v Narodnem muzeju Slovenije. Tematizirane razstave bodo umeščene v kontekst tovrstnih razstav po svetu (British Ceramics Biennial, Premio Faenza, International Ceramics Competition, Mino, International Biennale of Contemporary Ceramics – Vallauris ipd.).

Zora Žbontar je diplomirala iz umetnostne zgodovine in sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer na interdisciplinarnem doktorskem študijskem programu Humanistika in družboslovje nadaljuje študij umetnostne zgodovine. Piše prispevke s področja umetnosti in kulture, od leta 2013 je zaposlena v Narodnem muzeju Slovenije.

 

FB dogodek

 

Pogled na študentsko razstavo UNICUM, foto_Tomaž Lauko

Pogled na študentsko razstavo UNICUM – keramika danes. III mednarodni trienale keramike UNICUM 2015 v Narodnem muzeju Slovenije, foto: Tomaž Lauko.

 

Kaj je ALUO uho?

UL ALUO na vseh svojih oddelkih redno prireja obštudijske dejavnosti na najrazličnejših področjih, ki jih zajema sodobno pojmovanje likovnih umetnosti in oblikovanja. Namenjamo jih svojim študentkam in študentom pa tudi širši publiki. Vse dogodke v tem okviru, na katerih se z različnimi vidiki naših delovnih področij ukvarjamo predvsem govorno in zvočno, torej slišno, smo se z letošnjim študijskim letom odločili združiti pod skupnim imenom – ALUO uho.

V času razstave ALUO LXX. Preteklost, sedanjost, prihodnost (19. januar – 24. april) se dogodki ALUO uho odvijajo v Galeriji Jakopič, saj koncept razstave vključuje tudi prizorišča za izvajanje ustvarjalnih/pedagoških/obštudijskih dejavnosti v živo.

 

Predavanje bo potekalo v okviru Future Lights in Ceramic 2015/2016, del projekta Ceramic and Its Dimensions, in ga  bo financirala Univerza Staffordshire, ki je sredstva pridobila v okviru HEFCE (Higher Education Funding Council for England).
FL bursary programme banner bar