5. 9. 2018

Marwa Arsanios: Političnost podob

V petek, 5. oktobra 2018, vas vabimo na delavnico z umetnico Marwo Arsanios, ki jo organiziramo v sodelovanju s 24. mednarodnim festivalom – Mesto žensk, Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (UL AGRFT), Galerijo ŠKUC in Kariernimi centri Univerze v Ljubljani.

Marwa Arsanios je libanonska umetnica, filmska ustvarjalka in raziskovalka, ki politike s sredine dvajsetega stoletja premišljuje s sodobne perspektive, poseben poudarek pa namenja odnosom med spoli, urbanizmu in industrializaciji. K raziskavi pristopa kolaborativno in stremi k delu, ki zajema različne discipline.

Organiziranje informacij je inherentno politično dejanje. Izbiranje prioritet, redukcij in izključevanj ni le način pripovedovanja zgodb, temveč način delanja sveta. Zavedanje teh izbir in vpliva, ki ima tovrstno odločanje, je ključni vidik delanja dokumentarnega filma. Stremi k kljubovanju konvencijam delanja dokumentarnega filma in njegovih zakritih načinov prepričevanja. Dela Marwe Arsanios ne upodabljajo le paradoksov, ki jih živijo njeni dokumentirani subjekti, marveč tudi nasprotja, ki nastanejo, ko želi tovrstne kompleksnosti ujeti na kamero.

Delavnica POLITIČNOST PODOB / IMAGE POLITICALITY je povezana z razstavo umetnice KDO SE BOJI IDEOLOGIJE?, ki se bo v sklopu 24. Mednarodnega festivala – Mesto žensk v Galeriji ŠKUC odprla v četrtek, 4. oktobra 2018, ob 20.00.

 

VSEBINA DELAVNICE

Kako lahko razmišljamo o militantnem filmu danes? Kakšna je lahko njegova vloga v neposrednem političnem delovanju? Kakšno pomembnost ima v dobi aktivizma družbenih medijev in njegovi takojšnjosti? Kakšne podobe imajo lahko uspešen učinek na politiko? Vprašanja si zastavljamo v sedanjosti, hkrati pa se zavedamo določene tradicije produkcije militantnega filma. Ogledale_i si bomo nekaj odlomkov in ob njih poskusile_i odgovoriti na nekaj zastavljenih vprašanj.

Udeleženke_ce prosimo, da s sabo prinesejo lastne posnetke, za katere menijo, da so politični.

*Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.

**Udeležba je brezplačna. Število prostih mest je omejeno.

 

PRIJAVA

Zaradi omejenega števila mest so obvezne prijave preko spletnega obrazca.

S prijavo dovoljujete fotografiranje in snemanje ter objave na socialnih omrežjih na profilu ter za druge potrebe promocije UL ALUO, UL AGRFT in Kariernih centrov Univerze v Ljubljani.

V primeru premajhnega števila prijavljenih si pridržujemo pravico do odpovedi dogodka.

 

Koprodukcija: Mesto žensk, UL ALUO in UL AGRFT.


 
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Fotografija na vrhu iz videa Ste že kdaj ubili medveda ali Postajati Jamila / Have You Ever Killed a Bear or Becoming Jamila video still.