27. 9. 2017

Manifestacije, razstava smeri UO / steklo in keramika

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO)

vas vljudno vabi na odprtje razstave

diplomantk in absolventk smeri Unikatno oblikovanje / steklo in keramika
Manifestacije,

ki bo v torek, 3. oktobra 2017, ob 18.00

v Steklenem atriju Mestne hiše, Mestni trg 1, Ljubljana.

Razstava Manifestacije predstavlja diplomska dela študentk smeri Unikatno oblikovanje / steklo in keramika, ki so tekom samostojnega raziskovanja zadanih diplomskih tem razvile lasten pristop k steklu in keramiki. S svojim delom presegajo meje klasičnega razumevanja materiala, ki ga kombinirajo ali dopolnjujejo z različnimi drugimi materiali, pristopi oblikovanja in umetniškimi praksami. Na ta način se uspešno podajajo na samostojno pot ter se vključujejo v svet umetnosti in oblikovanja.

Razstava bo odprta do 18. oktobra 2017.

Javno vodstvo, na katerem bodo razstavljalke predstavile svoja diplomska dela, izhodišča, koncepte ter izvedbo, bo potekalo v torek, 10. oktobra, ob 18.00.

 

O razstavi

Lara Štefančič vpenja keramiko v scenografijo. Keramika postane del okolice in kreira ambient za gledališko igro Čakajoč Godota. Izdelava temelji na združevanju performansa, tragikomedije, scenografije in filma. Mihaela Romanešen s svojim delom Glej se glej in se ne spreglej opozarja na identiteto posameznika in izkrivljene družbene podobe. Opozarja na narcistično popačenost družbe, ki se širi po celotnem razvitem svetu. Rdeča nit dela Nine Podobnikar, Zajem Svetlobe, je svetloba in otipna površina materiala. Uporaba svetlobe in sence, ki se prikazuje ter izginja na krhki in na otip mehki površini dela, posreduje subjektivna orodja za interpretacijo zajema svetlobe. Delo nakazuje simbolično povezovanje skritega sveta v nas, ki je poln čustev, domišljije in fantazije. Nika Erjavec je v svojem delu Dialog stekla in keramike v ognju / Enkratnost forme v alternativnih tehnikah žganja oblikovala serijo raznolikih figur, v okviru katerih je preizkusila tehnološke in izrazne možnosti kombinacije stekla in keramike. V svojem delu poskuša ujeti trenutek stika dveh kontrastnih materij. Kristina Drnovšek nas s svojim delom Lahkotnost bivanja v steklenih čevljih popelje v svoj fantazijski svet, kjer preizprašuje lahkotnost in težo bivanja. Razstavljeni par čevljev je sestavljen iz nosljivega usnjenega zgornjega dela in steklene pete, ter tako predstavlja trdno realnost. Pot, ki jo moramo prehoditi pod težo teh čevljev, nas pripelje do resničnega bistva in spoznanja samega sebe. Špela Šedivy je v svojem delu Odtis okolja z abstraktno interpretacijo zajela in vtisnila značilnosti materialov, lesa, železa in kamna, ki so značilni za dolino Trente. Izdelane so z manj znano grafično tehniko imenovano vitrografija, pri kateri se kot matrica uporablja gravirana steklena plošča. Brina Steblovnik je z delom Senca oblikovala senčilo in svetlobno instalacijo. Avtorica vključi gledalca v igro senc in zrcalnih odbojev ter mu nudi izčiščeno, kontemplativno okolje. Svetlobne grafike, ki jih ustvarja rotacijski zrcalni disk, objamejo ljudi, sedeče za mizo pod svetilom in z uporabo jasnega jezika, jezika svetlobe, poustvarjajo občutke trentarskega miru. Anamarija Dimovska s svojim delom Vanitas raziskuje tematiko tihožitja v likovni umetnosti. Z delom tematizira lepoto in minljivost narave. Preko barvitih keramičnih votlih drevesnih skorij z odprtinami, ki so zakopani v pesek, opominja na lepoto in minljivost. Postavitev spominja na grobišče ostankov, medtem ko sijoče nežne barvne z nejasnimi prehodi delu vlivajo življenje.

Prof. mag. Tanja Pak

 

Avtorice:

Lara ŠTEFANČIČ, Mihaela ROMANEŠEN, Nina PODOBNIKAR, Nika ERJAVEC, Kristina DRNOVŠEK, Špela ŠEDIVY, Brina STEBLOVNIK in Anamarija DIMOVSKA.

 

Mentorice:

Prof. Dragica Čadež Lapajne, prof. mag. Tanja Pak, in doc. Kristina Rutar.

 

 

FB dogodek

 

Delo na fotografiji: Nika Erjavec, Dialog stekla in keramike v ognju, 2017