7. 9. 2017

Maja Smrekar prejme zlato niko

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO)

čestita svoji alumni Maji Smrekar za največje mednarodno priznanje

na področju hibridne umetnosti,

zlato niko na festivalu Ars Electronica 2017.

Njeno delo pomeni izjemen prispevek k dosežkom sodobne umetnosti, v duhu danes posebej aktualnega holističnega razumevanja sveta.

Festival Ars Electronica 2017 se bo odvil v Linzu med 7. in 11. septembrom. Umetnica bo zlato niko, najodmevnejšo mednarodno nagrado na področjih medijske umetnosti, prejela v kategoriji hibridne umetnosti. Žirijo je prepričala s serijo projektov K-9_topologija, zaključnega od katerih je letos marca realizirala v ljubljanski galeriji Kapelica, osrednjem prizorišču svojih nastopov. V utemeljitvi nagrade so o ciklu zapisali, da gre za “pravo hibridno umetniško delo z globokim biopolitičnim sporočilom in bo gotovo sprožilo veliko diskusij tako v umetniški kot znanstveni javnosti.

Maja Smrekar je leta 2005 diplomirala na Oddelku za kiparstvo UL ALUO, leta 2016 pa je postala magistrica umetnosti po starem magistrskem programu Video, na Oddelku za slikarstvo UL ALUO. Na mednarodnem festivalu Cynetart 2012 v Dresdnu je prejela prvo nagrado Evropskega centra za umetnost Hellerau, na Ars Electronici 2013 častno omembo za projekt Hu.M.C.C. (Human Molecular Colonization Capacity). Istega leta je prejela tudi nagrado Liberalne akademije zlata ptica za področje vizualnih umetnosti.

 

 

Na fotografiji: Maja Smrekar, K-9 topologija: ECCE CANIS, 2014; vir