3. 1. 2019

Kritični sprožilci: César Escudero & Martín Nadal

UL ALUO in Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti organizirata brezplačni delavnici za študente, ki bosta potekali 15. in 16. januarja 2019, v okviru razstave Kritični sprožilci Césarja Escudera, ki bo na ogled v Projektnem prostoru Aksioma.

Kako lahko objekti in vmesniki vplivajo na našo percepcijo in nas spreminjajo? Kako lahko razumemo in opišemo vpliv vmesnikov in algoritmov na družbo, ekonomijo in človeške odnose? Ali lahko premišljamo o razmerju in percepciji interakcije med človekom in strojem skozi spekulativno in kritično umetnost ter oblikovanje? Kritični sprožilci sta komplementarni delavnici, namenjeni raziskovanju družbene implikacije vmesnikov, mrežnih praks, nove digitalne materialnosti in algoritmov, ki se za njimi skrivajo, v želji, da bi razumeli in razmišljali o produkciji nove estetike po (ali pa med) tako imenovano digitalno revolucijo.

 

1. Delavnica: ONESNAŽEVALCI PODATKOV | NAREDI SAM FIZIČNI NETBOTI

Torek, 15. januar 2019, od 10. do 13. ure
UL ALUO, Oddelek za slikarstvo / Video in novi mediji
Roška 2, Ljubljana

Onesnaževalci podatkov je delavnica za študente, ki želijo razviti kritičen odnos do novih tehnologij, vseprisotnosti vmesnikov v naših življenjih, potekajoče homogenizacije oblikovanja in standardov grafičnega uporabniškega vmesnika in sledenja ter upravljanja podatkov, ki so jima podvrženi spletni uporabniki. Udeleženci bodo prejeli osnovno znanje o robotiki BEAM (biologija, elektronika, estetika in mehanika) in vodeno izdelali svoje majhne onesnaževalce podatkov, ki spominjajo na hrošče in so zasnovani za to, da zapletejo odnos med interaktivnimi sistemi.

#DeviceArt #CriticalEngineering #GraphicalUserInterface #Data #DataPollution #SpeculativeDesign #BEAMrobotics

 

2. Delavnica: BoT | BITCOIN STVARI

Sreda, 16. januar 2019, od 10. do 13. ure
UL ALUO, Oddelek za slikarstvo / Video in novi mediji
Roška 2, Ljubljana

Bitcoin Stvari (BoT) je delavnica za študente, ki želijo obravnavati vprašanja povezana z medijsko umetnostjo, digitalno kulturo, kritično ekonomijo, elektroniko in Internet Stvari (IoT). Teoretični uvod bo udeležence seznanil s koncepti, ki jim bodo pomagali kontekstualizirati in bolje razumeti svet bitcoina in tehnologije veriženja blokov, medtem ko bodo v praktičnem delu udeleženci s pomočjo osnovnih elektronskih vezij, varjenja in mikrokrmilnikov izdelali igrivega rudarja bitcoinov iz običajnih predmetov, kot so npr. kladiva, spenjalniki in solnice. Udeleženci bodo izdelali svojega rudarja Bitcoin stvari (BoT) tako, da bodo združili mikrokrmilnik Wi-Fi in različne senzorje.

#DeviceArt #CriticalEngineering #Bitcoin #Blockchain #SpeculativeDesign #WirelessInterface

 

O VODJAH DELAVNIC

César Escudero Andaluz je umetnik in raziskovalec, ki se osredotoča na interakcijo med ljudmi in računalniki, kritiko vmesnikov, digitalno kulturo in njene družbene in politične učinke. Njegovo delo sega od ustvarjanja podob, kiparstva, video igric, instalacij, omrežene kulture in interneta stvari do robotike in medijske arheologije.

Martin Nadal je umetnik/razvijalec, ki živi in dela v Linzu, kjer študira kulturo vmesnikov na Kunstuniversität Linz. V preteklih letih je sodeloval v raznovrstnih projektih in vodil več delavnic povezanih z umetnostjo in tehnologijo.

 

PRIJAVA

IZKUŠNJE NISO POTREBNE, vendar se obeh delavnic lahko udeleži največ 8 udeležencev, ki bodo izbrani na podlagi kratkega motivacijskega pisma.

Prijavite se na povezavi: TUKAJ
(Napišite, katere delavnice se želite udeležiti in kaj pričakujete, da boste od nje odnesli.)

ROK ZA PRIJAVO: 10. januar 2019, do polnoči.

 

 

  

Organizacija: UL ALUO in Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana.

V sodelovanju s: Kunstuniversität Linz

Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana, Avstrijski kulturni forum in Veleposlaništvo Španije v Ljubljani.