25. 10. 2018

Preizkusni predavanji Mojce Zlokarnik in Tomislava Vignjevića

 Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vljudno vabi na

javni preizkusni predavanji mag. Mojce Zlokarnik in dr. Tomislava Vignjevića

pri prvi izvolitvi v naziv visokošolske učiteljice in učitelja.

  • Predavanje mag. Mojce Zlokarnik, akad. slikarke, z naslovom: »TRADICIONALNI GRAFIČNI LIST IN NJEGOVA METAMORFOZA V PROSTORSKO INSTALACIJO« bo potekalo v četrtek, 8. novembra 2018, ob 13.00 v predavalnici 14, UL ALUO, Erjavčeva 23.

Grafični list, kot ga poznamo iz tradicije ljubljanske grafične šole in njenih sodobnikov, reprezentira naravo medija, ki ni le vizualen temveč tudi taktilen. To so izhodišča, ki omogočajo transformacijo grafike v monumentalne prostorske postavitve. Opusi Marie Bonomi, Marie Elene Gonzales, Thomasa Kilpperja, Nevenke Arbanas in drugih kažejo, da lahko takšna prostorska intervencija sodobnega gledalca celostno nagovori, hkrati pa ohranja identiteto grafičnega izraza.

 

  • Predavanje dr. Tomislava Vignjevića, univ. dipl. umet. zgod., z naslovom: »AVTOPORTRET V SODOBNEM KIPARSTVU« bo potekalo v četrtek, 15. novembra 2018, ob 16.30 v predavalnici 118, UL ALUO, Dolenjska 83.

Tema predavanja je umetnikova lastna podoba v sodobnem kiparstvu ter njeni pomeni, likovne specifike in tipološka raznovrstnost. Ta raznolikost sega od umetnikovega duhovnega avtoportreta pa do hiperrealistične podobe.