16. 3. 2018

Jason Fulford & Tamara Shopsin: Adventures in Editing

Med 26. in 30. marcem 2018 UL ALUO organizira gostovanje Jasona Fulforda in Tamare Shopsin, javno predavanje in seminar ADVENTURES IN EDITING o fotografiji, knjigah in pripovedi.

Stvari, ki jih videvamo vsak dan, postanejo drugačne, če jim dodamo zgodbo. Na primer fotografija keramičnih ploščic na tleh neke sobe. Gledamo jo povsem drugače z zavedanjem, da je na teh ploščicah stal William Burroughs, medtem ko je pisal roman Goli obed. Brez zgodbe ti prizori in objekti postanejo še bolj nenavadni: prizori oz. objekti z-brez-zgodbe. Knjige Jasona Fulforda in Tamare Shopsin ustvarjajo take objekte: po eno strani vnašajo nevsakdanje zgodbe v vsakodnevno navlako, po drugi strani ji dodajajo elemente brez-zgodbe. Fotografije, ilustracije, pripovedi vsakodnevnim predmetom dodajo manko pomena, tako da so urejene v pripoved, kjer ta pomen, te zgodbe pričakujemo. Lahko začnemo le še mrmrati, kar nam pade na pamet — presenečeni ugotovimo, da je teh misli nenavadno veliko in da so in niso naše. Je to njuno delo? Je to naše delo? Je to sodelovanje?


Jason Fulford (1973, Atlanta, ZDA) je fotograf, grafični oblikovalec in založnik. V partnerstvu z Leanne Shapton vodita založbo J&L Books. Je avtor vrste kultnih fotoknjig mdr. Raising Frogs for $$$ (2006), The Mushroom Collector (2010), Hotel Oracle (2013). V soavtorstvu z Gregoryjem Halpernom sta izdala knjigo The Photographer’s Playbook (2014). Kot prejemnik Guggenheimove štipendije za leto 2014 je izdal knjigo Contains 3 Books. Kot fotograf redno sodeluje z The New York Time Magazine, Harper’s, Wire, številnimi založbami in kot urednik z revijo Blind Spot. Znan je po dvoumnih, enigmatičnih in igrivih fotografijah, knjigah, uredniško-kuratorskih projektih in performansih.

http://jasonfulford.com/

Tamara Shopsin (1979, New York, ZDA) je ilustratorka, pisateljica in grafična oblikovalka, avtorica knjig 5 Year Diary (2007), Mumbai New York Scranton (2013) in What Is This? (2015). Svoje ilustracije redno objavlja v The New York Times, New Yorker, Wired, Newsweek, Good, Time. Nedavno je izdala knjigo Arbitrary Stupid Goal o družinski restavraciji Shopsin’s nekoč v Greenwich Village, danes na Lower East Side v New Yorku, kjer občasno dela kot kuharica. V soavtorstvu z Jasonom Fulfordom sta izdala otroško fotoknjigo This Equals That (2014).

http://www.tamarashopsin.com/

 

SEMINAR

UL ALUO, Dolenjska 83, Predavalnica 110

26. – 30. marec

Seminar je namenjen samo študentom UL ALUO in ima omejeno število mest (12). PRIJAVE (kratko motivacijsko pismo in do 5 fotografij skupne velikosti max. 10MB) sprejemamo do vključno 20. marca na povezavi:

https://goo.gl/forms/rWrXj7CuSHXfVTBB3

Izbrane študente obvestimo v sredo, 21. marca 2018.

 

PREDAVANJE

Kavarna Moderna, Cankarjeva 15

Torek, 27. marec, ob 17.00

Javno predavanje z naslovom RAISING FROGS FOR $$$ AND ARBITRARY STUPID GOALS je brezplačno in odprto za vse zainteresirane.

 

 

Jason Fulford gostuje v okviru Javnega razpisa MIZŠ “Krajša in daljša gostovanja tujih strokovnjakov in visokošolskih učiteljev na slovenskih visokošolskih zavodih v letih 2016-2018” pri predmetih: MA fotografija I,II, III, IV (12); MA fotografija IP I, II, III (2); MA Grafično Oblikovanje I, II, III, IV (2); MA Kiparstvo I, II, III, IV (2); MA Slikarstvo I, II, III, IV (2). Naložbo sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost kulturo in šport RS in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.