18. 11. 2016

Predavanje Sébastiena Morlighema

15. novembra 2016 smo v okviru delavnice “Oblikovanje je politično dejanje“ (Projekt Migracije) v Vodnikovi domačiji gostili francoskega učitelja ter raziskovalca zgodovine tipografije in grafičnega oblikovanja Sébastiena Morlighema.

V svojem predavanju je predstavil še ne objavljene izsledke zadnje raziskave Romatika – Raba pisav in črk sans serif iz devetnajstega stoletja v današnji Franciji.

Skozi mnogo primerov iz umetnosti, litografije, slikarstva in fotografije je pokazal, kako so pisave že od nekdaj neločljivo povezane z jezikom in družbenimi spremembami. Njegova raziskava se osredotoča predvsem na brez serifne (linaerne) pisave iz 19. stoletja, ko ta tip črk še ni bil pogosto v uporabi. V tem času so se brez serifne črke šele začele razvijati in prevzemati značilno obliko, kot jo poznamo danes.

Idejo za pisave brez serifov lahko povežemo s preporodom in romatičnim gibanju, a prve zametke linearnih pisav lahko najdemo že na antičnih umetninah. Na nadaljni razvoj so vplivala različna orodja, tehnologije (litografija, premične črke, uporaba risanih črk) in mediji (plakat, freska, knjige, karikature).

Zanimiva je povezava z razvojem brez serifnih črk v Angliji in Franciji. Vidna je jasna korelacija in časovno sovpadanje, vendar lahko opazimo odstopanja, različne oblike ter različne pristope k oblikovanju takih črkovnih vrst.

Brez serifne pisave je konec 19. stoletja razširilo prav oglaševanje, saj so omogočale debele, mastne naslove in nagovore. Danes je učinkovito vidno sporočanje brez linearnih pisav nepredstavljivo.

 

Zaključek delavnice “Oblikovanje je politično dejanje“

V petek, 18. novembra 2016, ob 15.00 vas skupaj s profesorjem Sébastienom Morlighemom in koordinatorjem delavnice Domnom Frasom vabimo na zaključek delavnice “Oblikovanje je politično dejanje“, na katerem bodo sodelujoči študentje 2. stopnje smeri Grafično oblikovanje (OVK) predstavili svoja videnja, vprašanja in odgovore o migracijah.

Potekal bo v seminarju 110 na Dolenjski 83.

 

 

Foto: Miha Benedičič

Projekt Migracije smo s pomočjo Francosko-nemškega kulturnega sklada pripravili UL ALUO, Francoski inštitut v Sloveniji in Goethe Institut Ljubljana.