16. 2. 2018

Crypto Design / Kripto oblikovanje

UL ALUO v sodelovanju z Aksiomo – Zavodom za sodobne umetnosti organizira delavnico in sklop predavanj Kripto oblikovanje, ki bodo potekala 6. in 7. marca 2018 na Oddelku za Oblikovanje vizualnih komunikacij na Dolenjski cesti 83.

Cilj dvodnevne delavnice, ki jo bo vodila Loes Bogers, raziskovalka oblikovanja v laboratoriju Makers Lab visoke šole Hogeschool van Amsterdam, je potopiti se v globoki splet (deep web), dešifrirati njegovo vsebino in proučiti, kako bi te skrite infrastrukture lahko bile opolnomočujoče, gostoljubne in navdušujoče. Na delavnici se bomo lotili iskanja novih otipljivih in vizualnih metafor, ki bodo prispevale k razumevanju globokega spleta onkraj metafor ledene gore in navigacije.

Loes Bogers je raziskovalka in pedagoginja, ki jo zanimajo participatorne prakse na presečišču umetnosti, tehnologije in oblikovanja. Stalno se sprašuje, kako lahko svoje delo naredimo dostopnejše in bolj vključujoče. Loes k ukvarjanju s podatki (z masovnimi, a tudi majhnimi podatki, z nič podatki in s t.i. gostimi podatki oz. thick data) pristopa na praktičen in eksperimentalen način, tako da svoje ustvarjalne veščine in umetniške talente združi s svojim zanimanjem za resnične ljudi in z radovednostjo glede njihovih dejanskih izkušenj. Loes je kot ustvarjalna koordinatorka sodelovala pri delavnici Round N Around, Izzivu Crypto Design in Delavnici o globokem spletu, kot oblikovalka in ustvarjalka pa pri vizualnih intervencijah Plot Parties.

Delavnico bodo 6. marca pospremila tri javna predavanja: Maske in maskiranje kot umetniške kriptografske strategije o kriptonavdahnjeni umetnosti raziskovalke Patricie de Vries, Voden ogled po površinskem, globokem in temnem spletu filmskega režiserja Anthonyja van der Meera in Kriptografski zbirateljski predmeti: materialnost kriptografije oblikovalca Tima Brouwera. Več o teh na: http://aksioma.org/cryptodesign/index_slo.html

 

PRIJAVA

Udeleženci delavnice (program je omejen na 16-18 oseb) bodo izbrani na podlagi motivacijskega pisma. Vsi zainteresirani se do 28. februarja prijavite na povezavi spodaj in na kratko opišite, zakaj bi se delavnice radi udeležili:

https://goo.gl/forms/AvT4UHKF0AJ8eYWQ2

 

URNIK

Torek, 6. marec 2018

(Predavalnica 118)
10:00-10:15 UVOD
10:15-11:00 PREDAVANJE: Patricia de Vrie: Maske in maskiranje kot umetniške kriptografske strategije*
11:00-12:00 INTERAKTIVNO PREDAVANJE: Anthony van der Meer: Voden ogled po površinskem, globokem in temnem spletu*
12:00-12:30 PREDSTAVITEV: Tim Brouwer: Kriptografski zbirateljski predmeti: materialnost kriptografije*
12:30-13:00 Zaključek in Q&A

15:00-19:00 Loes Bogers: Delavnica Kripto oblikovanje – 1. dan** (Predavalnica 311)

 

Sreda, 7. marec 2018

15:00-20:00 Loes Bogers: Delavnica Kripto oblikovanje – 2. dan** (Predavalnica 311)

 

*Odprta za javnost. Vstop prost.
** Število mest je omejeno na 16. Udeležba je brezplačna.

 

 

Produkcija:  Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2018
Koprodukcija: Institute of Network Cultures in UL ALUO
V sodelovanju z UL FDV – Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani

   


V okviru Evropskega projekta State Machines
Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja, v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.
Finančna podpora: program Evropske unije Ustvarjalna Evropa in Mestna občina Ljubljana.