19. 11. 2015

Čarobni jezik stripa

Vabljeni na razstavo Čarobni jezik stripa, ki ponuja poglobljen pogled na delo vodilnega domačega striparja Tomaža Lavriča. Avtor študijske razstave in kataloga je prof. dr. Jure Mikuž. Razstava bo v Galeriji Cankarjevega doma na ogled do 14. januarja 2015.

Tomaž Lavrič je študiral na Oddelku za slikarstvo UL ALUO. Od leta 1987 je stalni sodelavec tednika Mladina, kjer je spomladi leta 1988 začel objavljati Diarejo, družbeno-politično satiro v stripovskih pasicah. Ta časopisni strip še vedno izhaja ter je zagotovo Lavričevo najbolj prepoznavno delo. Zanj je prejel nagrado Zlata ptica (1989) in nominacijo za nagrado Prešernovega sklada (2004). 12. novembra letos ga je predsednik države Borut Pahor z medaljo za zasluge odlikoval za njegov doprinos k slovenski kulturi v zadnjih nekaj desetletjih.

Prof. dr. Jure Mikuž je z dolgotrajnim delom na projektu Čarobni jezik stripa ustvaril celovit pregled avtorjevega dela in v znanstveni študiji enega najbolj pronicljivih slovenskih striparjev umestil v širši kulturni in vizualni kontekst. Katalog razstave bo na ogled tudi v knjižnici UL ALUO na obeh lokacijah.

Javno vodstvo po razstavi poteka vsak četrtek ob 17.00 in je všteto v ceno vstopnice za ogled.

 

Foto: Ana Kovač