9. 2. 2018

Botanične ilustracije ljubljanskih tropov II

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO)

vabi na odprtje razstave del študentov 3. letnika smeri Ilustracija
in študentov 3. letnika drugih smeri (pri izbirnem predmetu Ilustracija C)

Botanične ilustracije ljubljanskih tropov II,

ki bo v četrtek, 15. februarja 2018, ob 17.00

v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani, Ižanska cesta 15, Ljubljana.

V študijskem letu 2017/2018 so študenti 3. letnika smeri Ilustracija v sklopu študijskih nalog zimskega semestra ustvarili serijo botaničnih ilustracij. Naloga je bila že drugo leto zapored izvedena v sodelovanju z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani, saj so bile tema rastline, ki jih sicer najdemo v tropskem pasu, natančneje tiste, ki jih najdemo tudi v tropskem rastlinjaku ljubljanskega botaničnega vrta. Mentorica je nalogo tokrat razširila še na izbirni predmet ilustracija C. Študenti so v sklopu naloge upodabljali rastline, ki jih srečujemo pri vsakodnevni rabi kot začimbe.

Študenti so se z botanično ilustracijo sprva začeli spoznavati skozi upodabljanje po opazovanju. Ustvarili so risbe začimb, oreščkov, semen, lubja, cvetov ali plodov izbrane rastline. Nato so prešli k študiju rastline, ki je bil osnova za ustvarjanje celostnih botaničnih ilustracij, narativnih ilustracij in informacijskih ilustracij. Botanični ilustratorji morajo namreč pri upodabljanju opazovati rastline tako z likovnega kot tudi botaničnega vidika. H kakovosti izvedenih ilustracij je pomembno pripomogla tudi možnost, da so si ogledali sveže primere rastlin. Tako so lahko opazovali detajle in dobili pravilno prostorsko predstavo o rastlinah. Vsak izmed študentov se na razstavi predstavlja z risbami po opazovanju ter botanično ilustracijo, ki je lahko celostna, narativna ali informacijska.

Znotraj področja znanstvene ilustracije ima ravno botanična ilustracija najbolj bogato tradicijo in je nemara tudi najbolje dokumentirana. Rastline, predvsem njihovi cvetovi, so že od nekdaj priljubljena tema za upodabljanje v slikarstvu. Kar zadeva botanično ilustracijo, pa je njena zgodovina še bolj pestra. Znanstveniki že stoletja opazujejo in klasificirajo rastline, ter preučujejo njihove funkcije. Botanična ilustracija pri tem služi kot atribut za razlaganje in razumevanje kraljestva rastlin.

Mentorica: doc. mag. Marija Nabernik

 

Avtorji:

Ana Carvalho
Marina Gabor
Klara Jager
Eva Rauch
Neža Šivec
Maša Kunej
Rok Malovrh
Klara Škrlec
Urška Vrhovšek
Zala Zagoršek

 

FB dogodek

Razstava bo odprta do konca marca 2018, ogled je možen vsak dan od 10.00 do 16.45.

 

 

Oblikovanje vizualije: Sara Sešlar Naraks; ilustracija: Marina Gabor, Ananas (Ananas comosus), 3. letnik ILU, Ilustracija V, 2017, detajl