20. 5. 2015

Barbara Prinčič ponovno prejemnica oblikovalske nagrade A’Design Award

Barbara Prinčič, industrijska oblikovalka in predavateljica na Oddelku za industrijsko oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO), je tudi letos med nagrajenci prestižnega mednarodnega oblikovalskega tekmovanja A’Design Award and Competition. Tokrat je prejela zlato nagrado v kategoriji svetil in svetlobnih sistemov, za izdelek LED lestenec 5×5.

Prinčičeva je navdih za svoje nagrajeno delo črpala iz ideje, da eno svetilo, ki ga uporabljamo v zasebnem prostoru, lahko služi kot del osvetljevalnega sistema v javnem prostoru. Prav romboidna oblika tega lestenca ponuja različne možnosti za ustvarjanje osvetljevalnih sistemov. Lestenec 5×5 se konceptualno povezuje s stolom 5×5, za katerega je lani prejela srebrno nagrado A’ Design Award v kategoriji pohištva, dekorativnih predmetov in oblikovanja za dom. Osnovni strukturni del stola so bili kvadrati, veliki 5×5 centimetrov, pri lestencu pa je namesto teh uporabila rombe velikosti 5×5 centimetrov.

Lestenec je eksperimentalno delo z LED diodami. Te so običajno položene na ravne površine, pri tem izdelku pa so bile lepljene na tanko, lasersko rezano in ukrivljeno pločevino, kar predstavlja tehnološki izziv in s tem inovacijo. Čeznje je dana še prevleka iz belega akrila, oblikovanega z vakuumsko tehnologijo. Ukrivljanje LED diod skupaj s kovinsko formo predstavlja tehnično inovacijo, žirijo pa je prepričala tudi elegantnost oblike lestenca in nežnost svetlobe, ki jo omogoča akril.

 

Najbolj razširjeno oblikovalsko tekmovanje na svetu

A’ Design Award and Competition velja za največje in najbolj razširjeno mednarodno oblikovalsko tekmovanje na svetu. Letos je prineslo 836 zmagovalcev iz 83 držav v 89 različnih oblikovalskih disciplinah. Nagrade se podeljujejo v številnih kategorijah prostorskega, industrijskega, komunikacijskega, modnega in sistemskega oblikovanja, pa tudi za oblikovalske dosežke na področju umetnosti in literature. Nagrajena so tista dela, projekti in storitve, ki predstavljajo najvišjo stopnjo oblikovanja, tehnologije in ustvarjalnosti ter simbolizirajo odličnost v oblikovanju in inovaciji.

O prejemnikih nagrad pa odloča 70-članska mednarodna žirija, ki jo sestavljajo strokovnjaki iz akademskih krogov, vplivnih oblikovalskih studiev, priznanih podjetij in ciljnih medijev. Pri ocenjevanju tekmovalcev se morajo držati strogih kriterijev točkovanja, ki merijo funkcionalnost, ergonomijo, inženirski vidik, prezentacijo, inovacijo, uporabnost, tehnologijo in detajle. Žirija je vsako leto prevetrena z novimi člani, ki ponudijo sveže perspektive in preprečujejo nastanek konflikta interesov. Naloga žirije ni enostavna, saj se konkurenca, vzajemno s kakovostjo in količino nominacij, vsako leto povečuje.

 

Etična platforma nagrajevanja

Organizatorji tekmovanja pravijo, da je njihovo poslanstvo omogočiti čim bolj pošteno, etično in konkurenčno platformo nagrajevanja oblikovalski dosežkov. To je izvedljivo samo v primeru, da je pošten tudi postopek izbire zmagovalcev, za kar je nujni pogoj finančna neodvisnost tekmovanja. S tem namenom A’ Design Award and Competition sponzorjem ne dovoljuje sodelovanja v tekmovanju in nikoli se ne poslužujejo državnih sredstev. Nagrade so tako finančno samozadostne, kajti financirane so izključno iz pristojbin udeležencev, ki svoja dela nominirajo na tekmovanje.

Po zaključenem tekmovanju se od nagrajencev ne zahteva več nobenega denarja, takrat pridejo na vrsto nagrade, ki vključujejo še mnogo več kot le posebne kovinske trofeje, natisnjene s 3D tehnologijo. Organizatorji namreč dobro razumejo potrebo udeležencev, da dosežejo čim več oblikovalsko orientiranega občinstva in potencialnih strank. Zato je velik del razpoložljivih sredstev namenjen oglaševanju in promoviranju nagrajencev. Glavni cilj nagrad A’ Design Award je promocija in medijska podpora nagrajenim projektom. To krepi ugled in prepoznavnost nagrajencev, hkrati pa utrjuje globalno zavest o kulturi in pomenu oblikovanja.

Letošnja slovesna podelitev nagrad je bila ob jezeru Como v severni Italiji, v istem tednu je v milanskem Ex Chiesa di San Francesco potekala razstava nagrajenih del. Zmagovalci A’ Design Award bodo letos imeli priložnost razstavljati tudi na Irskem, v času World Design Hub 2015 v Dublinu.

 

Foto: Andrej Cvetnič; Photoshop: Gordan Čuka