23. 12. 2014

ALUO v reviji Domus že tretjič zapored med TOP 100 evropskih šol

Ugledna italijanska strokovna revija Domus je že tretje leto zapored uvrstila Oddelek za industrijsko in unikatno oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (ALUO UL) med TOP 100 evropskih šol na področju arhitekture in oblikovanja. Na seznam se je uvrstila kot edina slovenska ustanova.

30-članska komisija je pri izboru 50 najboljših šol s področja oblikovanja in 50 s področja arhitekture upoštevala več kriterijev. Med drugim so upoštevali akreditirane reference šol, povezovanje šole s priznanimi združenji, uporabo novih tehnologij, sodelovanje z drugimi mednarodnimi institucijami in možnosti pridobivanja dodatnih znanj, opravljanja pripravništva ter vrednotenje strokovnih rezultatov diplomantov … Izbor so opravili na podlagi treh virov, in sicer intervjujev s študenti, podatkov s spletnih strani in s sodelovanjem uradnih predstavnikov fakultet.

Kot so v predstavitvi zapisali v reviji Domus, je študij oblikovanja na ALUO UL dobro zaokrožena celota, ki združuje umetnost, tehnične veščine in družbene vede. S tem študenti dobijo vse potrebno za razvoj svoje umetniške tenkočutnosti in spoznavanje procesov oblikovanja, skupaj s sposobnostjo kritičnega razmišljanja, vse s ciljem izboljšanja njihovega delovanja v polju oblikovanja. Med prednostmi Oddelka za industrijsko in unikatno oblikovanje so označili tudi sodelovanje z industrijo, pri čemer lahko študenti ne le spoznajo celoten postopek, skozi katerega gre podjetje pri razvoju izdelka, temveč jim je v številnih primerih omogočena tudi končna realizacija. Izpostavili so tudi, da so profesorji in profesorice priznani slovenski strokovnjaki ter da se kultura oblikovanja v Ljubljani razvija, s fokusom na internacionalizaciji mladih oblikovalcev. Med pomembnimi diplomanti ALUO UL na področju oblikovanja so izpostavili Jureta Miklavca, Miho Klinarja, Janeza Mesariča ter Jerneja Stritarja in Roberta Ilovarja (zadnji trije so diplomanti Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij).

Ponovna uvrstitev Oddelka za industrijsko in unikatno oblikovanje med 50 najboljših šol s področja oblikovanje uspešno zaokrožuje letošnje praznovanje 30-letnice univerzitetnega študija oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter še dodatno utrjuje pozicijo šole v regiji in izpostavlja njeno širšo vlogo v družbi.

Dekan ALUO UL Boštjan Botas Kenda je ob tem povedal: »Veseli nas, da smo se že tretje leto zapored uvrstili na lestvico najboljših, saj nas priznanje tako ugledne revije še trdneje umešča na evropski zemljevid. Trudimo se študentom dati najboljše znanje, ki ga naši profesorji, sicer priznani oblikovalci, z izkušnjami pridobivajo tako lokalno kot izven teritorialnih meja države. Poleg tega pa opozoriti na pomen oblikovanja, ki se ga še zlasti v podjetjih, pa tudi v vsakdanjem življenju, premalo zavedamo. Zato si tudi prizadevamo prek različnih natečajev in s sodelovanjem z gospodarstvom prikazati, kako velik vpliv ima lahko oblikovanje izdelkov ter načrtovanje proizvodnih procesov na prepoznavnost in posledično uspešnost podjetja.«