23. 1. 2015

ALUO se na Informativi predstavlja vsem bodočim študentom

 

ALUO se tudi letos predstavlja vsem bodočim študentom na Informativi 2015. V okviru predstavitve na osrednjem prostoru Univerze v Ljubljani, kjer oba sejemska dneva potekajo razni dogodki, se je predstavil tudi podiplomski študent industrijskega oblikovanja ALUO Elvis Halilović s svojim projektom Ondu Camera Obscura in kipar Tomo Stanič, ki je sodeloval pri projektu Prehodi.

Oba sta želela obiskovalcem čim bolj nazorno prikazati, kaj diplomanti ALUO počnejo in kako je mogoče pridobljeno znanje izkoristiti v realnem življenju. Prvi odmevnejši projekt Elvisa Halilovića je plavajoče mesto – lesena samozadostna bivalna enota, ki jo je postavil na Velenjskem jezeru, ki pa žal ni zaživel v praksi. To ga ni odvrnilo od nadaljnjih poskusov in tako se je na študijski izmenjavi v tujini navdušil nad izdelavo lesenih ohišij za fotoaparate in izdelal prototip lesene Camere Obscura, ki jo je junija leta 2013 predstavil tudi na Kickstarterju. Tam je doživel prvi uspeh, saj so vlagatelji njegov projekt podprli z več kot 109.000 dolarji, s čimer je postavil svojo mizarsko delavnico in jo opremil. Iz sprva predvidenih 100 kosov prototipov, je moral zaradi velikega odziva nato izdelati in razposlati 1700 kosov fotoaparatov, ki so ročno izdelani iz orehovega in javorjevega lesa. Njegove Ondu fotoaparate, ki so preprosti za uporabo, iz naravnih materialov, namenjeni uporabi več generacij, uporabljajo tako amaterski kot profesionalni fotografi širom po svetu. Zdaj se spogleduje tudi z izdelovanjem trajnostnega pohištva, ki bi ga ljudje podarjali naprej naslednjim generacijam.

Prehajanje med državami simbolizirali s številnimi vrati

V nadaljevanju je poseben projekt predstavil še Tomo Starič, ki je skupaj s skupino kiparjev, slikarjev in študentov oddelka za oblikovanje sodeloval pri projektu Prehodi. Ta je nastal na pobudo Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji. Zasnovali so tri predloge postavitev, ki so simbolizirali prehajanja med državami EU. Izbrana je bila tretja različica, ki je vključevala veliko platneno kuliso čez celo ulico na Bregu pred informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji, in je z upodobitvijo simboliziral zid. Na hodniku v notranjosti stavbe so postavili številna vrata, strop prekrili z zvezdami, simboli EU, po tleh pa raztrosili želejeve bombone. Z enodnevnim projektom so poželi veliko zanimanja javnosti in opozorili na problem prehajanja med državami.

Študenti ALUO poskrbeli za vizualno podobo Univerzitetnega mesta

Omeniti pa velja tudi, da študenti ALUO že tretje leto zapored sodelujejo z Univerzo v Ljubljani pri postavitvi Univerzitetnega mesta Univerze v Ljubljani na Informativi. Letos sta študentki oblikovanja vizualnih komunikacij Aleksandra Tomc in Blažka Jurjavčič poskrbeli za vizualno podobo postavitve, promocijskega gradiva in spletne aplikacije.

Tudi sicer so se obiskovalci – bodoči študenti in njihovi starši – veliko zanimali za študij na ALUO in razne tečaje, ki jih ALUO pripravlja pred uradnimi sprejemnimi izpiti. Poleg predstavitve študija na Informativi že ves mesec potekajo tudi predstavitve ALUO po posameznih srednjih šolah. Vrhunec pa bo vsekakor ob informativnih dnevih 13. in 14. februarja, ko bodo organizirane predstavitve posameznih študijskih programov in razstava del študentov ALUO.