25. 8. 2017

Razstava študentov grafičnega oblikovanja na INDIGO 2017

Vabljeni na odprtje razstave študentov smeri Grafično oblikovanje UL ALUO,

Laž ali resnica Sredozemlja,

ki se v sklopu festivala INDIGO 2017 odpira v četrtek, 7. septembra.

Ob 19.00 v Mestnem muzeju Ljubljana, Gosposka 15.

Slovenci se po navadi definiramo kot del srednje Evrope ali kot del Balkana, odvisno od aktualnega stanja v državi. Velikokrat pa pozabljamo, da smo močno vpeti v ekonomsko in strateško pomemben prostor Sredozemlja. Območje si deli 22 držav. Zgodovinsko je vpeto med visoke kulture Egipčanov, antičnih Grkov in Rimljanov – vse do veščin odličnih pomorščakov Feničanov, ki so izumili črkovno pisavo. Sredozemlje ni nikoli mirovalo in tudi trenutno ne. Vojna v Siriji, nerešeno vprašanje Palestine in nestabilnost v državah severne Afrike so idiličen prostor spremenili v žarišče begunske krize in morje v eno najprometnejših migrantskih poti.

Študenti 2. stopnje grafičnega oblikovanja UL ALUO so pripravili serijo plakatov, ki obravnavajo vlogo Sredozemlja v današnji družbi, in sicer širše kot le v smislu poletnega dopusta in dobre hrane. Projekt po eni strani slavi Sredozemlje kot eno ključnih gnezd kulture, po drugi strani pa kot eno velikih odprtih ran človeštva.

 

Avtorji: Marin Meštrovič, Bernarda Conič, Luka Gričar, Neža Penca, Jure Brglez, Kristjan Dekleva, Michaela Selmani, Petra Tadič, Sara Bezovšek, Tina Červan

Mentorja: prof. Boštjan Botas Kenda in Emil Kozole