20. 5. 2016

ALUO na 8. festivalu sodobne fotografije

V mesecu juniju se bo v Ljubljani in pridruženih mestih odvijala 8. edicija festivala FOTONIČNI TRENUTKI – MESEC FOTOGRAFIJE. Med programskimi enotami festivala sta tudi dve razstavi študentov smeri Fotografija na Oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO.

Festival Fotonični trenutki je član asociacije European Month of Photography Network (EMoP), ki združuje fotografske festivale iz osmih evropskih prestolnic (Atene, Berlin, Bratislava, Budimpešta, Dunaj, Ljubljana, Luksemburg in Pariz) pod skupno znamko Mesec fotografije. Organizira in producira ga ekipa Photona – Centra za sodobno fotografijo.

Uradno odprtje festivala bo v torek, 31. maja 2016, z otvoritvijo razstave Sebastião Salgado: Geneza v Galeriji Jakopič. Temu bo sledilo živahno dogajanje v otvoritvenem tednu festivala – Večerne projekcije, panelne diskusije, predavanja in delavnice v Atriju ZRC na Novem trgu 2, ter otvoritve številnih drugih fotografskih razstav.

 

ALUO se na festivalu predstavlja z dvema razstavama

1.) IZROČILO, 2. junij – 19. junij 2016 / Jurčičev trg 2, Ljubljana

Razstava Izročilo je mednarodni projekt, pri katerem so sodelovali študenti smeri Fotografija na UL ALUO in študenti Fakultete multimedijskih komunikacij Univerze Tomaža Bate iz Zlina na Češkem. Razstava preizprašuje ohranjene drobce lokalne preteklosti – temo, ki je fotografskemu mediju (vezanemu na tukaj in zdaj) na prvi pogled manj domača. Hkrati sooča dve sorodni narodnostnosti skupini, slovensko in češko, ter s tem opreza za morebitnimi preseki (slovanskega) ljudskega izročila.

Izročilo_vabilo

 

2.) (NE)ZNANO, 31. maj – 15. julij 2016 / Atelje-galerija Mikado, Slovenska cesta 6, Ljubljana

(Ne)znano je skupna razstava bodočih prvih magistrov Fotografije na UL ALUO in predstavlja samostojno odcepitveno fazo od študija fotografije na UL ALUO. Kot taka pod vprašaj postavlja preteklost in ustvarja novo avtonomno prihodnost že uveljavljenih mladih ustvarjalcev.

Avtorji: Mirjam Čančer, Andrej Lamut, Katra Petriček, Jon Žagar

Vabilo (Ne)znano

 

Samostojna razstava doc. mag. Emine Djukić, predavateljice na smeri Fotografija, Nove stare kompozicije, pa bo v okviru festivala na ogled v Prvem preddverju Cankarjevega doma, od 2. junija do 30. avgusta 2016.

vabilo_Nove stare kompozicije

 

Vljudno vabljeni na vse tri razstave!

Več informacij o celotnem programu in vseh aktivnostih festivala najdete na spletni strani www.photonicmoments.net.