22. 1. 2015

ALUO med prejemniki nagrad in priznanja za najboljši spremljevalni program na BIO 50

Oblikovalski dogodek BIO 50: ZDAJ je že zaprl svoja vrata, prejšnji teden pa so podelili nagrade najboljšim projektom spremljevalnega programa. Nagrado programa ZDAJ je prejela delavnica in dogodek DATA PROJEKT, v katerem je sodelovalo večje število študentov, alumnijev in profesorjev Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Priznanje programa ZDAJ pa je prejel projekt Stigmarella: zgodba o deklici in čevlju.

Delavnica Data Projekt / Podatki za družbene spremembe podpira multidisciplinarne pristope in nove perspektive pri razumevanju in reševanju ekonomskih, socialnih in političnih izzivov. Štiridnevno interdisciplinarno delavnico pod mentorstvom finskega informacijskega oblikovalca Juusa Koponena so pospremila javna predavanja in predstavitev rezultatov.

Delavnica je bila namenjena raziskovanju potenciala vizualizacije podatkovnih prikazov v procesih odločanja in vlogi vizualizacije pri reševanju kompleksnih problemov. V času trajanja delavnice so se udeleženci usmerili na polje vizualizacije podatkov in tako skušali pridobiti nove, kvantitativno podkrepljene perspektive do opredeljenih družbenih izzivov ter z oblikovalskimi in drugimi procesi redefinirati podatke. Dogodek je zasnovalo Društvo Tretaroka v soorganizaciji z UL ALUO.

Več o dogodku si lahko preberete tukaj.

S Stigmarello nad stigmo

Priznanje programa ZDAJ pa je prejel projekt Stigmarella: zgodba o deklici in čevlju. Stigma je širok pojem, ki prizadene najobčutljivejše dele človekovega življenja, in jo je zato težko definirati. Vsi občutki stigme se razvijejo že v zgodnjih obdobjih otroštva, ko otrok prične razvijati pogled nase in na svet. Razstava je bila zato usmerjena predvsem na starše in njihove otroke ter je temeljila na modificirani pravljici bratov Grimm o Pepelki. Pravljica Stigmarella sporoča, da smo vsi ljudje lahko popolni v svoji nepopolnosti, če le verjamemo v to, ter implicira, da imajo zaupanje, resnična ljubezen in skromnost večjo vrednost kot denar in predmetna lastnina. V sklopu razstave so se odvili še številni spremljevalni dogodki. Tudi pri pripravi te razstave in dogodka so sodelovali študenti, alumniji in profesorji ALUO. Koproducenti razstave: Društvo Poglej!, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in Inštitut za transmedijski dizajn.

Čestitamo!