12. 3. 2019

2074, Utopije študentov IO in UO

UL ALUO in Galerija Škuc vabita na odprtje razstave

2074, Utopije študentov industrijskega in unikatnega oblikovanja UL ALUO,

ki bo v petek, 15. marca 2019, ob 20.00

v Galeriji Škuc, Stari trg 2, Ljubljana.

Kratki študentski filmi pod skupnim naslovom 2074 so nastali kot odziv na mednarodni oblikovalski natečaj Dream 2074! A Utopia for French Luxury, ki sta ga skupaj z mednarodnim združenjem Cumulus organizirala odbor Colbert, sestavljen iz predstavnikov 82 podjetij iz francoskega sektorja luksuznih dobrin in 16 kulturnih ustanov, ter ENSAAMA (École nationale supérieure des arts appliqués et des métiers d’art), vodilne francoske umetniške in oblikovalske šole.

Z mednarodnim natečajem je želel odbor Colbert v družbo vnesti optimizem utopije. Po njihovem mnenju ključne besede o razkošju ne opisujejo več zgolj prostorov blaginje, temveč čustva in občutljivost, odprte prostore in trajnost (z vso močjo hipnega), zahteve in spoštovanje, znanje in delovanje za srečo vseh. Dandanes, ko se bližamo dvaindvajsetemu stoletju, je po mnenju odbora Colbert sreča postala osrednja ideja v svetu.

Premislek o sreči pa se je izkazal za veliko težjo nalogo, kot bi se morda zdelo na prvi pogled. Pred študente je natečaj namreč postavil vprašanje o prihodnosti, v kateri bi si dejansko želeli živeti. Sanjati in predvsem razmišljati o svetli, srečni prihodnosti namreč pomeni najti odgovor na vprašanje, kaj je pravzaprav tisto, kar nam prinaša želeno svetlobo. Kaj sploh sta sreča in zadovoljstvo za posameznika, za vse nas? Po kakšni svobodi in enakosti hlepimo, ko zapišemo te velike besede?

Tem premislekom smo kot zrno soli dodali odlomke razkošne prihodnosti iz znanstvenofantastičnih zgodb, ki so jih pripravili organizatorji mednarodnega natečaja. Iz te nenavadne mešanice sestavin je nastalo pet kratkih odgovorov, pet pogledov, pet odzivov. Vsak iz drugačne perspektive, a s skupnim imenovalcem: če o prihodnosti sploh še želimo sanjati, se bo nujno treba vrniti k skupnosti. K skupnosti, ki nam odpira prostore za življenje.

Več o posameznih projektih najdete v publikaciji z naslovom 2074, ki je bila ob tej priložnosti izdana pri založbi Pekinpah.

 

Sodelujoči študentke in študenti: Simon Bregar, Maruša Dolinar, Tamara Fras, Eva Garibaldi, Lin Gerkman, Miha Hain, Jakob Koncut, Maruša Mazej, Neža Medved, Tjaša Mužina, Nina Podobnikar, Simon Rozman, Blaž Skodlar, Gregor Stražar, Jera Tratar, Andraž Rudi Vrhovšek, Zala Zagoršek, Simona Žiher

Mentorica: doc. dr. Barbara Predan

Vodja in koordinatorka razstavnega projekta ter celostna podoba razstave: Maruša Mazej